Mat och recept

God och bra picknickmat

För en diabetiker kan en picknik vara lite svår, med tanke på att det ofta är plockmat, där bröd, kex och frukt är stående inslag. Här kommer därför lite inspirerande picknikrecept, som både är gott och håller blodsockret på en stabil nivå.

God grynsallad

Som i alla mina recept vill jag inte att ni låter er hindras för att en ingrediens saknas. Har man inte päron, eller gillar inte päron, tag någon annan frukt. Frukten är för att poppa till smakerna och ge lite syrligt inslag. Det går väldigt bra med nektarin eller jordgubbar om man föredrar det.

För två portioner blir 1 dl okokta gryn lagom. Jag gillar en grynmix av röd quinoa, hirs, bovete och amarant. Men här kan man välja helt själv vad man gillar eller har hemma i grynväg.

Ingredienser:
Pinjenötter
Päron
Mozzarellaost
Färska eller förkokta rödbetor
Vårlök
Färsk babyspenat
Rödbetor

Koka rödbetor (om du inte har köpt förkokta).
Koka grynen enligt anvisningarna på förpackningen, låt svalna en stund.
Ta av översta lagret på vårlöken, skölj resten och skiva i rätt små bitar.
Tärna päron och rosta pinjenötter.
Bryt mozzarellan i bitar.
Blanda alla ingredienser med färska spenaten och lägg i en bunke med lock.

Gudagod enkel dressing till:
Majonnäs blandat med Persillade. Lägg önskad mängd majonnäs i en burk, krydda med Persilladen, ganska ordentligt. Rör om och tillslut med lock.


Bifftomat med hummus

Hummus är en kikärtsröra som du enkelt kan förbereda hemma och ta med på pickniken.

Ingredienser:
1 burk kokta kikärter (à 400 g)
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
2 msk tahini (sesam pasta, kan uteslutas)
1 tsk spiskummin
saften av 1 citron

Häll av kikärterna i ett durkslag och spola dem under kallt vatten. Låt dem rinna av.
Lägg kikärtorna i en mixer och mixa tillsammans med olivolja.
Pressa i vitlökarna, krydda med spiskummin och tahini.
Smaka av med citronsaft.

Servera med bifftomater, skurna i skivor. Det blir istället för bröd! Bred ut ordentligt med röra på din bifftomatsskiva, kanske en nypa flingsalt och njut.


Rökt lax i tortillabröd

Världens enklaste recept! Dock behöver du baka bröden innan, jag har inte hittat några färdiga spenattortillas i butik än så länge.

10 bröd
7 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
0,5 tsk bakpulver
30g smör
35g färsk spenat
3dl vatten

Blanda först alla torra ingredienser.
Tärna smöret och lägg i det.
Mixa spenaten och lägg i det.
Häll på vattnet lite i taget och arbeta degen smidig med en slev eller om du har en degblandare. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl om degen känns lös.
Dela degen i 10 bitar. Kavla varje bit som tortillabröd, och grädda i en torr stekpanna.
Lägg bröden under en bakduk vartefter de blir klara, så håller de sig mjuka.

När det är dags för picknick gör du först en god fyllning:
Naturell cream cheese
Färsk gräslök
Färsk dill
Vitlöksflakes

Blanda cream cheese med färsk dill, hackad gräslök och lite vitlöksflakes i en skål.
Bred på blandningen på brödet och lägg på skivor av rökt lax.
Rulla tajt och skär i lagom stora bitar.

LÄS MER: Fler recept från Jill