Livet och diabetes Mat och recept

Blodsockervänliga luncher på hemmakontoret

Publicerad för första gången: 11.04.22
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Blodsockervänliga luncher på hemmakontoret Foto: Getty Images

Efter två år av distansarbete har jag blivit bra på att laga snabb, goda, näringsrika och blodsockervänliga luncher.

En av fördelarna med att arbeta hemifrån är att man kan laga bättre luncher än en lunchlåda man tar med sig eller svindyr mat i personalmatsalar. Och det behöver inte nödvändigtvis ta lång tid. De flesta rätter som jag lagar till lunch kräver bara några minuters förberedelser. Det har man alltid tid med.

Accu-Chek Mobile

Omeletter

Omelett kan varieras i det oändliga. Jag använde olika ingredienser beroende på hur hungrig jag är. Jag äter i stort sett ett ägg om dagen och tillsätter hellre extra äggvita till omeletten. Favoriten är spenat och ost, den kombinationen är magisk. Skinka är också gott, du kan lägga i vad du vill eller äta den som den är med goda kryddblandningar på. Jag steker den på svag värme och delar den i två efter cirka 10 minuter. Då får den en lite mjuk kärna.

Gröt

Gröt äter jag varje dag. Nu under corona-pandemin har det ofta blivit gröt till lunch. Tricket för en snabb måltid är att tillaga den i mikrovågsugnen så att du slipper stå och röra om i gröten. Jag blandar gärna i lite kakaopulver, fem suketter och lite salt. Fem minuter i mikrovågsugnen räcker så är lunchen klar. Toppa gärna med lite smör. Du kan självklart toppa med det du vill, lite kokos, bär, jordnötssmör och keso passar bra till.  

Soppor

Hemlagade soppor är mycket enkelt att göra och smakar gott. Kan varieras i det oändliga och du kan använda de grönsaker som du har i kylskåpet. Jag brukar använda 5 dl vätska till 800 gram grönsaker. Då bli konsistensen perfekt när jag blandar soppan. Favoriten är pumpasoppa med mycket vitlök, ingefära och kokosmjölk. Det tar fem minuter att laga den och den behöver koka i cirka en halvtimme innan du kör den i matberedaren eller använder en stavmixer. Alla grönsaker kan användas, men kom ihåg att tillsätta mycket kryddor för god smak.

LÄS ÄVEN: Krämig morotsoppa med persiljerot

Keso

Keso är något som jag alltid har hemma i kylskåpet. Det går att använda till så mycket och är gott att äta som den är eller till annan mat. Min lunchfavorit är att blanda keso med en bägare Yoplait 0,0. Det är så gott och gör att man håller sig mätt längre. Om jag har sockerfri sylt hemma är det gott att toppa med. Men kanske inte det bästa för blodsockret, så var försiktig. Jag kan ibland få blodsockerhöjning efter att jag har ätit mejeriprodukter och måste hålla koll i några timmar efter att jag har ätit så att toppen inte blir för hög.

Accu-Chek Instant

Middagsrester

Ibland lagar jag lite extra middag som jag kan äta till lunch under veckan. Jag gillar att äta rester och slänger i princip aldrig mat. Därför är middagsrester till lunch en bra lösning för mig. Snabbt går det också, jag värmer alltid maten i mikrovågsugn. Om jag äter en stadig lunch kan jag äta middag lite senare. Det är praktiskt om jag ska göra något direkt efter jobbet, och jag kan då stoppa i mig något enkelt efter jobbet och äta middag på kvällen.

LÄS ÄVEN: Tomatpanna med kikärter

Vad äter du till lunch när du jobbar hemifrån?

LÄS ÄVEN: På dåliga dagar är det viktigt att komma ihåg de bra dagarna

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant