Stories och livet

Fördjupad vänskap genom insulin

Publicerad för första gången: 29.02.24
Fördjupad vänskap genom insulin Foto: Getty Images

Ibland finns det ögonblick i livet som prövar vänskapen till det yttersta och som gör att vi ser hur starka banden mellan oss egentligen är. En sådan händelse inträffade mellan mig och min närmaste väninna.

Vi var på en roadtrip i Portugal hösten 2023. Det hade gått 30 år sedan vi var utbytesstudenter i landet, och var på en ”återföreningsresa” från Lissabon till norr om Porto. Det blev många mil i bilen och vi turades om att köra. Hastighetsbegränsningen på motorvägen där är något högre än i Norge och det går fort.

Accu-Chek Instant

Började må dåligt

Det var mot slutet av semestern och det var ”min tur” att köra. Jag älskar att köra bil och efter att jag fått en kontinuerlig blodsockermätare blir jag sällan nervös för att köra med tanke på blodsockret. Inte heller denna dag var jag nervös. Vi körde i hög hastighet på motorvägen när min mobiltelefon började pipa. Min kompis kollade, och appen som visar mitt blodsocker visade ett blodsocker på 12,3 mmol och med en pil som pekade rakt uppåt.

LÄS ÄVEN: INTE OVANLIGT ATT MAN UPPLEVER STIGMATISERING PÅ GRUND AV DIABETES

Såg suddigt

Det hade gått drygt en timme sedan jag hade ätit och satt måltidsinsulin. Så jag visste att mitt blodsocker skulle fortsätta att stiga den närmaste timmen om jag inte fick mitt insulin snabbt. Med högt blodsocker kan min syn bli suddig och det är inte bra när jag kör bil. Vi körde på motorvägen och det var inte bara att stanna på vägen. Så jag frågade min vän om hon kunde sätta insulin på mig. Jag använder sprutor och hon var tvungen att ta fram insulin och en nål. Jag sa hur många enheter jag skulle ha.

Nervös

Jag sa till min väninna att vi kunde försöka vänta tills vi hittade en plats där vi kunde stanna, men vi visste båda att det fanns få ställen att stanna på. Så hon bestämde sig för att injicera mig. Hon lyfte på min t-shirt och satte nålen i överhudsfettet. Helt okej och inget spill. Hon var nervös, men utförde det felfritt. Efter 20 minuter började mitt blodsocker sjunka och resan gick som planerat.

Några veckor senare var jag på middag hemma hos min kompis. Jag hade inte tänkt mer på episoden, men hon sa att den hade satt sina spår i henne. Hon var medveten om att diabetes är en allvarlig sjukdom, men det faktum att jag behövde insulin så snabbt i det läget gjorde henne ännu mer medveten om hur snabbt blodsockret kan stiga eller sjunka. Och hur beroende jag är av insulintillförseln.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

LÄS ÄVEN: GENOM ATT BYTA NÅL OFTARE FICK JAG BÄTTRE KONTROLL PÅ MITT BLODSOCKER

Tillit

Den här händelsen hjälpte mig att förstå att sann vänskap bygger på tillit, omsorg och en djup förståelse för varandras behov. Min vän hade visat att hon var villig att hjälpa mig när jag var i en svår situation. Jag hade alltid vetat att hon var en underbar vän, men det gjorde vänskapen ännu djupare och vi förstår ännu mer värdet av att finnas där för varandra i vått och torrt

Jag har dragit lärdom av den här händelsen. Jag har till exempel blivit ännu mer noggrann med att kontrollera mitt blodsocker innan jag kör bil.

LÄS ÄVEN: DIABETES OCH PSYKISK OHÄLSA ÄR EN ALLVARLIG KOMBINATION

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig