Livet och diabetes

Extremvärme påverkar vardagen med diabetes

Publicerad för första gången: 28.08.22
Extremvärme påverkar vardagen med diabetes Foto: Getty Images

Den här sommaren har varit varmare än normalt, men hur påverkar extremvärmen vardagen med diabetes?

Sommaren har varit mycket varm och det har slagits nya värmerekord, vilket är ovant för oss norrmän. Vi som annars brukar sätta oss i solen så fort den är framme har nästan tröttnat lite. Så har det i alla fall blivit för mig. Med flera dagar med temperaturer på runt 30 grader har det ibland varit utmanande måste jag säga. Det har varit svårt att hantera blodsockret, speciellt om man ska utföra vanliga vardagssysslor i sådan värme.

Accu-Chek Instant

Oförutsägbart

Värmen har påverkat mitt blodsocker och gjort att det ofta har blivit lågt trots samma matintag och insulindos. Det har också varierat från dag till dag. Därför har jag satt samma doser och istället valt att reglera genom att äta lite mer om blodsockret har sjunkit för lågt. Jag är ändå ganska strikt med mina matvanor. Och jag mår bara bra av lite extra mat. Även om det är något av det tråkigaste jag vet att äta när jag inte är hungrig.

LÄS ÄVEN: Besvärligt långtidsblodsocker

Utmattad och orkeslös

Värmen har gjort att jag känner mig mer orkeslös än vanligt, ibland på gränsen till utmattad. Då har det varit svårt att skilja mellan lågt blodsocker och trötthet. Som tur är har jag min CGM som har ”räddat” mig många gånger. Den är en trygghet och det är mycket enklare än att behöva sticka sig hela tiden. Blodsockret har pendlat upp och ned mycket speciellt på natten, eftersom det många nätter har varit svårt att sova.

Det har blivit en del ätande på nätterna och morgonar med för högt blodsocker för att jag har ätit för mycket. Kroppen har därför känts orkeslös både på grund av värmen och pendlande blodsocker.

Dålig sömn

Det värsta med värmen har varit sömnsvårigheterna. Det har i sin tur påverkat mitt blodsocker. Vårt hus har tre våningar och mitt rum är på översta våningen. Där har det varit omöjligt att sova en hel natt. Därför har jag sovit på en madrass på bottenvåningen. Det har inte direkt skapat rätt förutsättningar för kvalitetssömn.

Accu-Chek Instant

Dålig sömn påverkar blodsockret och har tillsammans med värmen lett till en del dåliga dagar med låg energi och lite ork. Som tur är har jag varit ledig en del under den här perioden och har mestadels hållit mig inomhus.

LÄS MER: På sommaren syns vi bättre.

Föredrar kyla

Vi norrmän är inte vana vid längre perioder med värme. Jag är garanterat inte den enda som har haft det tufft under den här perioden. Nu längtar jag faktiskt efter lite svalare dagar så att jag kan leva ”som vanligt”. Det har varit svårare att träna i värmen och jag gillar att träna varje dag.

Nu har jag bara tränat några halvpass i veckan och ser därför fram emot att få upp pulsen igen! Ja tack till hösten med svala dagar och vardagsrutiner!

Hur har du upplevt värmeböljan som har drabbat delar av landet?

LÄS ÄVEN: Min hälsa förbattrades för 100 år sedan – inte alla har samma tur

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare