Stories och livet

ETT POSITIVT FÖRHÅLLNINGSSÄTT

Publicerad för första gången: 25.06.20
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

”Säkring klar!” ropar Jonny och i nästa sekund börjar Linn då sex år gammal klättra upp för den branta bergväggen. Det är inte första gången hon klättrar, det syns! Hela tiden söker hon nya grepp i de minimala sprickor och ojämnheter som finns i berget. Hon älskar att utmana sig själv. I allt hon gör! Jag ler – där jag hänger i min klättersele längs med klippväggen. Jag knäpper av ytterligare en bild.

Accu-Chek Mobile

Heldagsutflykten till Tunaberg genomfördes sommaren 2009. Linns första sommar med typ 1 diabetes. Redan på sjukhuset hade jag pratat med henne om att diabetesen inte ska få stoppa henne från att göra det hon vill. Att vi alltid ska försöka se möjligheter istället för hinder. Visst fick vi planera på ett annat sätt. Och visst fick vi tänka utanför boxen ibland för att få till det.

Men med ett positivt förhållningssätt förenklas tillvaron tycker jag.

LÄS OCKSÅ: Sju fantastiska sommarfräscha tårtor

Sommar och semester 2020

I skrivande stund har covid-19 tagit ett grepp om världen och det är svårt att sia om hur sommarmånaderna blir. Det enda jag vet med säkerhet är att trippen till min gamla hemstad Linköping ej blir av. SM i triathlon (där Linn skulle ha försökt försvara sitt USM-guld från i fjol) är nämligen inställt. Men precis som när du eller ditt barn fick diagnosen så gäller det att acceptera läget och göra det bästa möjliga av situationen. Jag brukar tänka att det är bättre att fokusera på det jag kan påverka och inte lägga någon energi på det jag inte kan påverka. Hur som helst så tror jag att både du och jag kommer få uppleva vackra ögonblick var helst vi befinner oss.

Accu-Chek Instant

Sommaren ur ett diabetesperspektiv

Sommaren kan vara tuff ur ett diabetesperspektiv. En del kämpar med höga värden, en del kämpar med låga värden och en del åker berg-och-dalbana i blodsockerland. Värmen kan vara en av orsakerna. I litteraturen står det ofta att insulinbehovet minskar när det är varmt. Det stämmer inte alltid. I Linns fall råder motsatta förhållanden. Andra faktorer som påverkar insulinbehovet mycket är förstås aktivitetsnivån (en del är mer aktiva och en del är mindre aktiva på sommaren) och maten (kanske äter du annorlunda mat som du inte är van att dosera insulin till, kanske äter du ute och uppskattar antalet kolhydrater fel etc). Sedan finns det en uppsjö med andra faktorer som påverkar blodsockret – till exempel stress, tillväxthormoner och virus.

LÄS OCKSÅ: Sex och diabetes – ett tabulagt ämne?

Några avslutande tankar!

  • Många packar med sig tredubbelt av allt när de beger sig på semester utomlands. Det är bra! Men glöm inte att ha med lite extra grejer även på dagsutflykter. Ingen vill åka hem från badstranden, skogen, nöjesparken bara för att batterierna i insulinpumpen tar slut eller för att insulinet är verkningslöst och behöver bytas.
  • Bär dina diabetesrelaterade high-tech prylar (insulinpumpen och CGM/FGM) med stolthet. De visar att du är en sann hjälte!
  • Var inte för hård mot dig själv om du inte får till det med blodsockret. Glöm inte att njuta! Ha en härlig sommar!

LÄS OCKSÅ: Känner du igen tecknen på syraförgiftning – ketoacidos?

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant