Mat och recept

Sju fantastiska sommarfräscha tårtor!

Publicerad för första gången: 10.06.20
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

1. En snäll tårta med mjuk botten

Kolhydrater: kan variera stort beroende på storleken på bananerna och vilka typer av frukt och bär du lägger mellan lagren. I receptet beräknas det att en banan väger 120 gram, och då är KH-innehållet 19 g per 100 g.

Accu-Chek Instant

Denna tårta är både sockerfri, mjölfri, nötfri, fettfri, glutenfri och laktosfri! Innehållet av kolhydrater i kakan varierar beroende på hur mycket och vilka typer av frukt/bär du fyller och dekorerar tårtan med. Själva tårtan med botten/fyllning innehåller cirka.

Till tre bottnar i samma storlek som en mindre tallrik behöver du:

  • 6 bananer (tårtan smakar INTE banan)
  • 8 ägg (separerade i äggvitor och äggulor)
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljpulver

Gör så här:

  • Mosa först ihop bananer och äggulor. Använd stavmixer för att få bort alla klumpar.
  • Rör till sist ner bakpulvret och ställ skålen åt sidan.
  • Vispa äggvitorna vita och luftiga med en elvisp. Äggvitorna ska inte bli styva, utan vita.
  • Rör ner detta i skålen tillsammans med resten av ingredienserna.

Bred försiktigt ut smeten på ett bakplåtspapper. Smeten ska täcka hela ugnsplåten. Sätt in i ugnen (varmluft) vid 180 grader i 15 minuter. Ta ut plåten när tårtbottnen är gyllene som på bilden ovan. Låt tårtbottnen svalna medan du vispar grädde.

Vispad grädde:

Accu-Chek Mobile
  • 6 dl vispgrädde
  • 2 tsk Sukrin Gold

Nu kan du skära ut tre tårtbottnar. Lägg en mindre tallrik på tårtbottnen och skär ut tre bottnar med kniv. Du väljer själv hur du vill dekorera din tårta. Så här gjorde jag:

  • Botten
  • Vispgrädde
  • Rörda hallon
  • Botten
  • Vispgrädde
  • Rörda hallon
  • Botten
  • Vispgrädde

Som dekoration ovanpå har jag valt jordgubbar och blåbär.

Vill du ha en smalare tårta eller en ännu fräschare tårta? Då rekommenderar jag att du blandar vispgrädden med grekisk yoghurt, 50/50. Gärna med 1 tsk vaniljpulver.

 2. Sockerfri och glutenfri Kvæfjordtårta

Kolhydrater: 5-8 gram per 100 gram (kan variera beroende på vilka ingredienser du väljer och hur mycket grädde du använder i punkt 1).

Här får du en socker- och glutenfri variant så att du kan njuta av Norges nationaltårta, även om du har diabetes! Tårtan består av tårtbotten (sockerkaksbotten utan vetemjöl och socker + maränglock) och vispgrädde (vaniljkräm + vispgrädde) – precis som originaltårtan. Receptet är framtaget av Lovely Liller.

Ingredienser till Kvæfjordtårta

  • 12 ägg
  • 50 gram sukrin
  • 200 gram mejerismör
  • 150 gram kokosmjöl
  • 50 gram mandelmjöl (kan bytas ut mot kokosmjöl)
  • 4-5 tsk bakpulver
  • 1 tsk Pofiber eller 1/2 tsk xantangummi
  • Lite grädde (kokos- och mandelmjöl suger upp mycket vätska, så använd grädde för att justera konsistensen)

 Gör så här

  • Separera äggen. Vispa ihop äggulor och sukrin luftigt. Vispa äggvitorna styva.
  • Tillsätt smält smör och mjöl, bakpulver och Fiberhusk (malda skal från psylliumfrö). Blanda väl. Vänd ner vitorna.
  • Fördela smeten i en långpanna med en slickepott doppad i lite vatten (ev. kan du använda två lika stora former, men det kräver dubbel gräddning).
  • Fördela maränglocket (recept nedan) ovanpå sockerkaksbottnen.

Tips: Tårtan blir inte lika hög som med en vanlig sockerkaksbotten eftersom inget vetemjöl används. Om du vill ha en högre tårta kan du dubbla receptet och lägga två bottnar ovanpå varandra (dvs. 2 x 2 bottnar totalt).

Maränglock – du behöver:

  • 4 äggvitor (spara äggulorna till vaniljkrämen!)
  • 5 msk sukrin eller lite steviadroppar
  • 5 droppar ättika
  • 1,5 dl hackade mandlar

Gör så här

  • Vispa äggvitorna styva, och tillsätt sötningsmedel och ättika när vitorna börjar styvna. Lägg maränglocket över sockerkaksbotten och strössla över hackade mandlar.
  • Gräddning
  • Grädda mitt i ugnen vid 180 grader i cirka 30-40 min. Öppna INTE ugnsluckan förrän det har gått 30 min. Annars kan marängen sjunka ihop. När sockerkaksbottnen är färdiggräddad, stäng av ugnen och öppna luckan. Låt sockerkaksbottnen stå och sätta sig i cirka 5 min. innan du tar ut den.

Vaniljkräm – du behöver:

  • 1 tsk äkta vaniljpulver
  • 3 dl grädde
  • Steviadroppar vanilj&kräm (kan bytas ut mot cirka 50 g sukrin)
  • 4 äggulor
  • 1/2 tsk jbkm (johannesbrödkärnmjöl) – finns i hälsokostbutiker) eller 1/4 tsk guargummi

Gör så här

  • Lägg vanilj, 2 1/2 dl grädde och stevia/sukrin i en kastrull, och värm upp utan att det får koka.
  • Äggblandning: Blanda 1/2dl grädde och jbkm i en skål, vispa ner äggulorna.
  • Häll drygt hälften av den varma vätskan i äggblandningen medan du rör runt ordentligt.
  • Häll därefter tillbaka blandningen i kastrullen. Koka upp och låt småkoka i 1 min. medan du rör runt ordentligt med en visp.
  • Häll över blandningen i en skål och kyl snabbt.

Vispgrädde – du behöver:

  • 3 dl grädde
  • 1 msk sukrin

Gör så här

  • Vispa grädden tillsammans med sötningsmedel och blanda med vaniljkrämen.
  • Sista steget: sätt ihop tårtan.
  • Bottnen får gärna stå och svalna över natten. Dela bottnen i två lika stora delar och lägg den ena biten på ett fint fat. Häll över vaniljkrämen och lägg över den andra bottnen.
  • Förvara tårtan i kylskåp. Tårtan är minst lika god i flera dagar, men marängen kan falla ihop något. Hoppas det smakar!

 3. Fräsch och söt cheesecake med snickersbotten

Kolhydrater: kan variera även i detta recept (t.ex. beroende på dadelstorlek), men cirka 33 gram per 100 gram.

Denna fräscha cheesecake är helt utan socker och gluten, och den behöver inte ens gräddas i ugn. Den är förvånansvärt enkel att göra – perfekt för helgmys utan dåligt samvete!

Snickersbotten – du behöver:

  • 70 g glutenfria havregryn
  • 100 g jordnötter
  • 6 stora dadlar
  • 25 g smält smör

Gör så här:
Blanda havregryn, jordnötter och dadlar (ta ut kärnorna) och kör i en matberedare tills du har en smulig och lite klibbig massa. Smält smöret och blanda ner det. Använd engångshandskar för att pressa ihop blandningen ordentligt. Häll över i en bakpappersklädd rund kakform och tryck ner ordentligt med fingrarna. Placera i frysen nedan du gör cheesecakefyllningen.

Cheesecakefyllning:

  • 3 dl lättmjölk
  • 300 g grekisk yoghurt
  • 200 g Philadelphia Light
  • 4-5 tsk Sukrin Plus
  • 2 vaniljstänger
  • 6 gelatinblad

Gör så här:
Koka upp mjölk, Sukrin Plus och vaniljstängerna på svag värme. Skrapa ut fröna från vaniljstängerna och tillsätt fröna och stängerna i mjölkblandningen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter, och krama sedan ut vattnet ordentligt. När mjölkblandningen är färdigvärmd tar du upp vaniljstängerna och rör ner gelatinbladen.

Blanda ihop grekisk yoghurt och Philadelphia Light i en annan skål. Rör därefter ner mjölkblandningen tills du har en smet utan klumpar. Du rekommenderas att använda en visp!

Ta ut bottnen från frysen och häll över cheesecakefyllningen. Låt stå i kylskåpet i 4-5 timmar.

Når cheesecaken har stått några timmar i kylskåpet dekorerar du den med färska bär och citronmeliss till en somrig och fräsch cheesecake!

 4. Läcker konfektkaka utan socker, gluten och nötter

Kolhydrater: cirka 9 gram per 100 gram. Varierar beroende på topping.

Denna kaka är helt fri från socker, gluten och nötter. Därför är kakan perfekt om du är livsmedelsintolerant, om du har diabetes eller om du helt enkelt vill ha ett lite nyttigare alternativ. Kakan passar även bra för laktosintoleranta eftersom varken mörk choklad eller mejerismör innehåller särskilt mycket laktos.

Kakan blir som allra godast om du gör den en dag i förväg! Receptet är hämtat från Diabetesboka.

Ingredienser

  • 250 gram smör
  • 250 gram mörk choklad (sockerfri eller med minst 70 % kakao)
  • 1 dl kaffe
  • 1 tsk vaniljpulver/fröna från en vaniljstång
  • 4 ägg
  • 150 gram sukrin

 Gör så här

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Smält smör och choklad tillsammans med kaffe och vaniljpulver i en kastrull på svag värme
  • Rör blandningen till en jämn smet
  • Viska ägg och sukrin luftigt och blanda med chokladen
  • Häll smeten i en liten kakform (20 cm) med bakplåtspapper i botten av formen
  • Grädda kakan mitt i ugnen i en timme
  • Låt kakan svalna i formen, och förvara den gärna i kylskåpet till dagen därpå
  • Lossa kakan genom att skära runt den med en vass kniv. Lägg kakan på ett fat

Dekoration
Dekorera kakan med sukrinflorsocker och färska bär, eller vispad grädde med färska bär, vaniljpulver och riven mörk choklad ovanpå. Sedan är det bara att bjuda in gästerna, så kan ni njuta av denna konfektkaka med gott samvete.

Tips! Om du vill göra en större kaka kan du dubbla receptet och använda en form som är 24-26 cm i diameter. Då måste kakan gräddas i cirka två timmar. Den behöver gräddas länge eftersom den inte innehåller något mjöl.

5. Till barnen: Hemgjord vaniljglass med chokladbitar på 1-2-3

Kolhydrater: cirka 6 g per 100 g

Tycker du om ljuvlig glass med vaniljsmak och chokladbitar? Nu kan du göra den hemma på diskbänken, och det helt utan socker! Du väljer själv om du vill göra vanlig lådglass eller glasspinnar. Det bästa av allt; du behöver ingen glassmaskin! Receptet kommer från ingridsblogg.no.

Ingredienser

  • 6 dl vispgrädde
  • 6 äggulor
  • 0,5 dl sukrinflorsocker
  • 1 tsk vaniljpulver/1 vaniljstång (ev. några droppar vaniljessens)
  • 80 g riven mörk choklad (sockerfri eller med minst 70 % kakao)

Gör så här
Med glassmaskin
Allra enklast är att använda en glassmaskin. Då kan du helt enkelt blanda alla ingredienserna väl och hälla över dem i glassmaskinen. Låt stå i frysen så länge det behövs (normalt en timmes tid) och voilà – färdig glass! Om du vill göra glasspinnar häller du den färdiga glassen i former och låter dem stå cirka en timme i frysen.

 Utan glassmaskin
Det blir lite mer jobb utan glassmaskin, men glassen blir precis lika god om du gör så här:

  • Vispa ihop äggulor och sukrin till en luftig blandning.
  • Vispa grädde och vanilj styvt och häll i äggblandningen.
  • Tillsätt riven choklad och blanda ihop allting försiktigt.
  • Häll över smeten i en lufttät låda. Lådan måste vara helt tät så att glassen inte kristalliserar sig. För bästa resultat bör du röra runt i glassen minst en gång per timme. Glassen är klar efter 3-4 timmar.
  • Du kan även göra glasspinnar. Häll över smeten direkt i glassformar och ställ dem i frysen, så är de färdiga efter tre timmar. Glasspinnarna är allra godast när de är «nygjorda» eftersom de kan bli lite hårda över natten (men de smakar fortfarande himmelskt).

Enjoy!

Tips! Häll lite varmt vatten på glasspinneformen innan du ska ta ut glassen, så slipper du stå där med bara träpinnen i handen.

 6. Glutenfri krämig cheesecake med citron – utan socker!

Kolhydrater: cirka 7-10 gram per 100 gram cheesecake.

Denna syrliga cheesecake är perfekt om du vill lätta upp den klassiska, lite tunga varianten. Den består av en mandelbotten och ostkräm, toppad med en härlig citronglasyr. Cheesecaken är helt fri från gluten och tillsatt socker. Receptet är framtaget av Lovely Liller.

Ingredienser – mandelbotten

  • 4 dl mandelmjöl
  • 5 msk hackade macadamianötter (kan ersättas med andra nötter)
  • 5 msk smält smör
  • 5 msk erytritol

Gör så här
Smörj eller klä in en 8×8 form med bakplåtspapper. Förvärm ugnen till 175 grader. Blanda ingredienserna och pressa ner degen i botten av formen. Förgrädda bottnen i 10-15 minuter, eller tills den börjar bli gyllene. Låt bottnen svalna innan du lägger på fyllningen.

Ingredienser – fyllning

  • 2 ägg, rumstempererade
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 1-2 tsk citronskal
  • Juice av en citron
  • 350 g créme fraiche
  • Cirka 1 dl sukrin

Blanda ingredienserna i en skål eller i en mixer/matberedare. Tillsätt därefter:

  • 450 g krämost av philadelphiatyp
  • 2 msk smält smör

Gör så här
Grädda cheesecaken vid 160 grader i 35-40 min. Öppna inte ugnen efter 35-40 min, utan stäng av den och låt cheesecaken stå i ugnen i cirka en timme. Därefter tar du den ut och låter den svalna i rumstemperatur innan du sätter in den i kylskåpet.

Tips: Grädda cheesecakeformen i vattenbad för att undvika sprickor. Du kan även placera en eldfast form med lite vatten i botten av ugnen. Detta är inte nödvändigt, men du får en finare kaka.

Ingredienser – citronglasyr

  • Skal från 2 citroner
  • Juice från 2 citroner
  • Cirka 1,8 dl sukrin
  • 2 hela ägg + 2 äggulor
  • 5-6 msk smör (valfritt)

Gör så här
Blanda alla ingredienser i en kastrull/skål och rör runt ordentligt. Värm upp under omrörning (på mycket låg värme eller i vattenbad) tills du får en tjock blandning med puddingkonsistens. Det tar ca 10-15 min. Kom ihåg att röra hela tiden. Ta bort kastrullen från värmen. Rör ner smör om du vill ha en mer fyllig och krämig glasyr.

Häll över citronglasyren i en skål och täck med plastfolie så att folien möter puddingen. Detta förhindrar att det bildas en hinna. Låt svalna i kylskåp. Glasyren blir tjockare när den svalnar.

När allt har svalnat tar du ut cheesecaken från formen och breder på citronglasyren. Dekorera cheesecaken med citronskivor eller mandelflarn och servera!

 7. Favoriten: Sockerfri tigertårta med nötbotten

Kolhydrater: cirka 6-7 gram per 100 gram tårta

Detta recept är perfekt för dig som längtar efter något sött men inte vill få i dig för mycket socker. Tårtan har en vuxen smak och passar perfekt till kvällskaffet efter en lång dag. Tårtan innehåller inget vitt mjöl och socker, och är därmed ett bra val för dig som har diabetes! Receptet är framtaget av Ingrid, som har Ingridsblogg.

Ingredienser

  • 100 g mandlar
  • 100 g smör
  • 1,5 dl sukrin
  • 3 dl vispgrädde
  • 300 g ost av philadelphiatyp
  • 1 tsk vaniljpulver/1 vaniljstång
  • 3 tsk kakao
  • 70 g mörk choklad (sockerfri eller med minst 70 % kakao)

Gör så här

  • Smält smöret och mal mandlarna. Blanda mandlar, hälften av smöret och 1/2 dl sukrin och pressa ut massan i botten av en liten fjäderform. Ställ formen i kylskåpet medan du förbereder resten.
  • Vispa grädden styv och tillsätt 1/2 dl sukrin. Vispa philadelphiaosten mjuk med 1/2 dl sukrin. Blanda ihop och dela upp röran i två skålar. I den ena blandar du ner vaniljen, och i den andra blandar du ner kakao.
  • Lägg på ett lager åt gången, och låt tårtan stå i kylskåpet i cirka fem minuter innan du lägger på chokladlocket.

  • Smält bakchokladen i det resterande smöret. Chokladen får inte vara för varm när du brer på den, eftersom det vita lagret då kan blanda sig med chokladlocket.

Låt stå i kylskåp i några timmar, och sedan är det bara att njuta! Kan även sättas in i frysen om du har ont om tid.

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig