Stories och livet

Diabetesias tankar om Corona och diabetes

Publicerad för första gången: 13.03.20
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

Det kan knappast ha undgått någon att det sedan en tid tillbaka sprids ett nytt virus runt om i världen – Corona COVID-19. Utöver själva viruset cirkulerar det en stark oro som i många fall kan stjälpa mer än den hjälper. Personligen lever jag med två kroniska sjukdomar och klassas därmed som “i riskgrupp”. Jag lever med typ 1 diabetes sedan 2008 och ulcerös kolit sedan 2013. Skulle jag drabbas av coronaviruset kommer jag onekligen ha det betydligt jobbigare än genomsnittet, men jag väljer att ha tilltro till vår sjukvård och ta varje dag som den kommer. Som situationen ser ut i skrivande stund är trenden av fall fortsatt på väg uppåt, och förloppet kan komma att pågå i en tid framöver. För att det ska bli en hållbar tillvaro för alla – och kanske främst för oss i riskgrupper – tror jag att det är viktigt att vi tänker till lite extra. Jag försöker se på situationen med reella ögon och vill med denna text bidra till lite typ 1 diabetes-perspektiv på situationen.

Accu-Chek Mobile

Ta situationen på allvar, men överdriv inte
Det pågår en smittspridning, absolut. Vi ska inte på något sätt låtsas som ingenting, men inte heller överdriva. Vi som lever med typ 1 diabetes ingår i en riskgrupp och bör därmed också vara lite extra försiktiga.Tillsammans har vi ett ansvar för att minska spridningen, något som bäst görs med lite vett, medmänsklighet och eftertanke.

LÄS ÄVEN: Hur förkylning påverkar blodsockret

Kommer insulinet ta slut? Hjälpmedlen?
Det kan jag inte svara på och det kan förmodligen inte tillverkarna heller. Se till att som vanligt ha grejer hemma för någon månad framåt åtminstone (nålar, teststickor, batterier, reservoarer och vad du än använder), och vänta kanske inte till sista uppsättningen innan du beställer nytt. Jag räknar med lite mer utplockade lager och lite längre leveranstider. Men hämtar inte ut för stora mängder insulin – tänker på att det 1) ska räcka till alla, och 2) faktiskt inte har så lång hållbarhet.

LÄS ÄVEN: HBA1C är inte ett betyg på dig som person

Det handlar inte bara om dig, utan den stora folkmassan
Jag kan bli så provocerad när jag läser och hör om de som passar på att resa billigt “nu i Coronatider”, för att de själva inte löper någon större risk att insjukna. Onödigt resande bidrar onekligen till att smittan lättare sprids, så se till att följa de riktlinjer kring resande som finns. Om du ska ut och resa – se till att packa diabetesgrejer som räcker en längre tid framåt, ifall du skulle bli satt i karantän på resmålet eller någonstans längs vägen.

Accu-Chek Instant

Det är inte “bara” de äldre och sjuka som drabbas hårt
Alla som kommunicerar ut något om COVID-19 behöver tänka till kring hur en uttrycker sig. Om en inte tillhör riskgrupp (eller gör det, men inte är orolig) och uttrycker sig som att det är lugnt – för det är ju BARA de äldre och sjuka som drabbas riktigt hårt – så marginaliseras en stor grupp människor. Vi är inte “bara”. Vi är människor precis som vem som helst.

Tvätta händerna, stanna hemma om du är sjuk, och rör inte ansiktet
Ska handvätt ens behöva vara “riktlinjer”? Handhygien (tvål och vatten funkar bäst – kan kompletteras med handsprit) lär vi oss från barnsben. Och är du sjuk så stannar du hemma från jobbet. Chansa inte. Punkt. Och nu kan vara en bra idé att kicka vanan att slicka av den sista bloddroppen från fingret efter ett blodsockertest – att hålla händerna borta från ansiktet är också en av WHO’s riktlinjer.

LÄS ÄVEN: Om jag hade haft diabetes för 100 år sedan hade jag inte överlevt

Bunkra lagom – och profitera inte på människors oro
Det finns inte en enda, liten flaska handsprit kvar på apotek runt om i landet. Varför? Inte för att alla som behöver har skaffat ett par var – nej. Anledningen sannolikt att en del har köpt upp så stora lager att produktionen inte hinner med. Bunkra LAGOM, folk! Tänk på att det är fler än du som vill ha. Och ni som köper massor för att sedan kunna sälja det vidare för orimliga summor – hur resonerar ni kring att vinna pengar på människors oro för sin hälsa?

Var källkritisk och tänk till innan du delar vidare
Media har blåst upp Coronaviruset och företag passar på att tjäna pengar på artiklar bakom betalvägg om hur “du håller dig frisk”. Självutnämnda experter berättar hur utvecklingen kommer se ut, och som i de flesta sammanhang finns det de som predikar om jordens undergång.

Precis som med allt annat viktigt i livet – var noga med var du hämtar din information. Lyssna på myndigheter, regeringen och WHO. Är du aktiv i sociala medier har du i sådana här tider ett STORT ansvar för att inte sprida vidare osanningar.

Sköt dig i sociala medier – och ta ett break om det blir överväldigande
Det finns diverse diabetesrelaterade Facebookgrupper som för tillfället svämmar över med trådar om det nya viruset, och ett stort gäng administratörer som sliter sitt hår av stress för att hinna med. För att dessa grupper inte ska drunkna i alternativa fakta och råd, väljer många admins att skapa specifika COVID-19-trådar, där alla diskussioner kring ämnet ska ske. Respektera detta. Sök fakta innan du frågar. Läs på istället för att anta fel. Hetsa inte upp andra i onödan. Tänk på att det inte finns särskilt många sakkunniga experter i de trådar du läser.

Sociala medier kan för många elda på oron ordentligt – här kan jag definitivt tala av egen erfarenhet. Om du känner att du inte klarar av att hantera det – ta då ett break från dina sociala kanaler ett tag. Stäng av aviseringarna eller logga ut. Ladda ned någon nyhetsapp och följ utvecklingen därigenom istället.

LÄS ÄVEN: Chokladfondant på några minuter – fri från vitt socker (recept)

De gör allt de kan – det borde vi också
Och till slut vill jag passa på att visa min ödmjukaste uppskattning och respekt för alla de hjältar som sliter i sjukvården dag ut och dag in. Och för forskarna som kämpar för att hitta en lösning på problemet. De gör allt de kan – och ska kunna förvänta sig av oss att vi gör detsamma.

Jag har fått frågan på flera håll på senare tid: är du orolig? Nej, inte egentligen. Inte för att bli sjuk. Händer det, så händer det. Den dagen den sorgen. Tills dess tar jag inga onödiga risker, håller mig uppdaterad och tvättar händerna. Ofta och länge.

LÄS MER AV SKRIBENTEN: Sofia “Diabetesia” Larsson Stern

Texten är skriven den 12 mars 2020 och åsikter och tankar i texten är skribentens egna.

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare