Stories och livet

Diabetes kan kännas övermäktigt

Publicerad för första gången: 25.08.23
Diabetes kan kännas övermäktigt Foto: Getty Images

Just nu kanske du känner dig lite uppgiven? Har du precis fått diabetes och försöker googla fram bra svar på de frågor du har? Eller är du mitt i en period med besvärligt blodsocker och låg motivation?

Misströsta inte! Du är inte ensam. Diabetes är överväldigande.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

När jag fick typ 1-diabetes började jag genast jaga efter svar på alla mina frågor. Hur skulle jag göra ditt och hur skulle jag göra datt. Jag ville veta så snabbt som möjligt hur jag skulle hålla mitt blodsocker 100 % inom mitt målintervall. Jag ville ha svar på hur man undviker hypoglykemi, vad man inte ska äta och en massa annat. Jag letade efter metoder för att få bättre diabeteskontroll. Allt detta googlade jag dagen efter att jag blev inlagd på Haukeland. 

Ingen sjukdom med ett enda facit

Diabetes är inte en sjukdom med ett enda facit. Det finns inte ett svar som gäller för dig. Visst, det finns gott om tips och råd som hjälper dig på rätt väg, men i din behandling måste du i hög grad utgå från dina erfarenheter. I perioder kommer du att uppleva att du har bra kontroll på din  diabetes, och att du “optimerar” din behandling för varje dag som går. Andra perioder kan du behöva ändra på saker och ting. Du måste helt enkelt ge det en chans. Google har inte alltid svaret. Ibland räcker det att ha lite tålamod.

LÄS ÄVEN: Mina första år med diabetes bestod mycket av trial and error

Prova dig fram

Oavsett hur mycket du söker, hur många bekanta du frågar eller hur många läkartider du bokar, kommer du inte att få svar på allt. Vissa saker måste du helt enkelt uppleva. Säg att du t.ex. ska åka längdskidor. Första gången kanske det inte går som planerat. Du får lågt blodsocker och upptäcker att du behöver lite mindre insulin. Nästa gång kommer du ihåg detta, men sätter istället för lite insulin och får högt blodsocker under hela skidturen. Din tredje skidtur minns du båda händelserna och kombinerar kunskapen. Du sätter den perfekta insulindosen före turen, och vipps så har du bemästrat dett!

Ingen kan berätta för dig exakt hur du ska leva med din diabetes. Du kommer att ha både bra och dåliga erfarenheter. Men kom ihåg att saker och ting blir bättre, ibland tar det bara ett tag. 

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

LÄS ÄVEN: Google är inte min läkare

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant