Stories och livet

Diabetes är en resurs i mitt jobb

Publicerad för första gången: 22.03.24 | Senast redigerad: 18.04.24
jobb som apotekstekniker. Diabetes är en resurs i mitt jobb Illustrations foto: Getty images.

I mitt jobb som apotekstekniker träffar jag många personer som själva har diabetes, både typ 1 och typ 2. Jag tycker att det är bra att kunna använda min egen erfarenhet och kunskap som en resurs i mitt jobb, och jag får feedback från både kunder och kollegor att det är bra.

Men något jag tycker är smärtsamt är att se barn med nydiagnostiserad diabetes och deras föräldrar. Jag ser föräldrarnas oro lysa igenom och några av barnen ser skräckslagna ut – medan andra inte riktigt vet vad som händer.

Accu-Chek Mobile

Jag gör mitt bästa, jag överöser dem inte med information så länge de inte frågar aktivt. Men ser jag att de är osäkra på hela situationen så använder jag både kunskap och erfarenhet för att göra marken de står på lite stadigare.

Jag vill förstås inte berätta om mig själv. Folk har varken intresse eller behov av att veta något om min sjukdomshistoria. Men jag brukar säga: “det här kommer att gå bra”, “det här blir en vana”, och utifrån reaktionen på detta kan jag välja att säga “jag har haft typ 1-diabetes i många år”.

LÄS ÄVEN: FÖRDJUPAD VÄNSKAP GENOM INSULIN

Min diabetes är en tillgång på jobbet

Man kanske inleder ett samtal om situationen, om vädret, om blodsocker, om skolan eller om hur många underbara hjälpmedel det finns – och att de efter att ha lärt sig multipelinjektionstekniken förhoppningsvis går vidare till både pump och sensor.

En sådan situation leder till tacksamma och lugnade barn och vuxna. Det är absolut en tillgång att själv ha diabetes när man arbetar inom vården. Man har en helt annan förståelse för hur diabetes påverkar kroppen på alla sätt. Och du kan svara på frågor som dyker upp. Samt berätta att det som läkaren har lärt sig ofta inte är ett absolut faktum.

Accu-Chek Instant

Diabetes är en individuell sjukdom – och man skapar sin egen väg, allteftersom.

Vad önskar du att du själv hade lärt dig av någon med diabetes när du fick diabetes? Och vad skulle du ha frågat?

LÄS ÄVEN: DIABETES OCH PSYKISK OHÄLSA ÄR EN ALLVARLIG KOMBINATION

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare