Stories och livet

Bubblor i insulinpennan

Publicerad för första gången: 07.06.24
Bubblor i insulinpennan Foto: Getty Images

Det är inte alltid man har läst på och är förberedd när man lämnar sjukhuset och kommer hem första gången med insulinpenna och blodsockermätare i väskan. I den här texten berättar jag om första gången jag hittade bubblor i min insulinpenna. Säger det dig något?

Första gången jag såg att det var bubblor i insulinpennan förstod jag inte var de kom ifrån. Jag blev osäker på om jag kunde använda pennan eller vad jag skulle göra. När de lärde upp mig på sjukhuset nämnde de inte ett ord om bubblor i insulinet. Jag tog fram telefonen och Googlade: ”bubblor i insulinpenna”. Men det var väldigt få träffar som sa specifikt vad jag skulle göra. Någon beskrev det som att det kunde uppstå bubblor i pennan, men där och då hittade jag inget som tydligt förklarade om jag kunde använda pennan med luftbubblor i.

Accu-Chek Instant

LÄS ÄVEN: Så här använder du Accu-Fine

Apotek med chattfunktion

Räddningen blev ett nattöppet apotek med sin egen onlinechatt. Jag fick svar från en rådgivare efter bara två minuter, som kunde bekräfta att insulinet var säkert att använda och gav mig fler tips om vad jag kunde göra.

Kan jag använda en insulinpenna som har luftbubblor?

Det är helt ofarligt att använda en insulinpenna med luftbubblor. Tricket är att knäppa lite lätt på pennan så att bubblorna löser upp sig. När du vänder insulinpennan med nålen nedåt, redo att sticka, flyter bubblorna till toppen av pennan och följer inte med in i huden när du injicerar insulinet efter att du har stuckit dig.

LÄS ÄVEN: Hur ofta byter du nål?

De flesta som har använt insulinpenna länge har kanske inte särskilt mycket nytta av den här texten. Men för någon som stöter på bubblor i insulinpennan för första gången, som jag gjorde, är det guld värt att hitta konkreta svar på vad man ska göra.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant