Kolhydrater per muffins: 20 gram
Fiber per muffins: 2,5 gram
Smaken av karamelliserad banan är verkligen fantastisk och gör sig ypperligt som exempelvis topping på pannkakor – eller i vaniljmuffins, som i detta recept.
Om du ska göra dem till en födelsedag eller liknande, gör dubbel sats. Här hemma blev de en snackis!
Ingredienser
Till 8 muffins behöver du:
100 gram grekisk yoghurt
2 msk smält smör
2 ägg
100 gram siktat vetemjöl
50 gram havregryn
80 gram Sukrin gold, eller annat sötningsmedel
Några droppar vaniljessens
1 tsk bakpulver
1/2 tsk natron
3 tsk smör, rumstempererat
3 msk Sukrin gold
3 små bananer (ca. 300 gram)
100 gram färskost
Gör så här
- Skär de tre bananerna i skivor. Smält smör i en stekpanna och ha i bananskivorna och Sukrin gold. Låt bananerna karamelliseras tills de är gyllene och Sukrin och smör har blivit till en karamellsås. Skruva ner värmen.
- Blanda mjöl, havregryn, natron och bakpulver. Blanda sedan i såsen och rör om till en jämn smet. Ta 2/3 av bananbitarna i smeten (inte karamellsåsen, den behöver vi till färskosttoppingen).
- Fyll åtta muffinsformar med smet (ha gärna muffinsformarna i en muffinplåt för finare form).
- Grädda i ugnen på 180 grader i 12-15 minuter.
- Medan muffinsen gräddas kan du blanda ihop 100 gram färskost och karamellsåsen som blivit seg i stekpannan.
- När muffinsen är kall toppar du dem med färskostglasyr och resten av de karamelliserade bananbitarna. Smaklig måltid!
Källa för beräkning: matvaretabellen.no och tillverkarnas hemsidor.
Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.