Livet och diabetes

You are not alone

14 November är det Världsdiabetesdagen. Och för den som har varit med ett tag har det hänt en del i synen på diabetes. Nu är det inte längre den osynliga sjukdom det en gång var – och konstigt vore väl det, när man räknar med att omkring 500 000 människor i Sverige lever med någon form av diabetes.

Idag är det självklart att kunna prata om och visa sin sjukdom. Och en ny generation drar sig inte för att ställa krav – på vården, på arbetsgivarna, på politikerna, på läkemedelsföretagen. Men även om osynligheten och okunnigheten minskat, så verkar vissa fördomar eviga:

Man får inte diabetes för att man ätit för mycket socker.
Man har inte diabetes för att man är lat.
Man blir inte botad av insulin.

Livet & Diabetes är Sveriges största bloggforum av och för alla som lever med diabetes – sin egen eller någon annans. Här får alla berättelser om sjukdomen plats. Sorgen, hoppet, besvikelsen, envisheten, rädslan, stoltheten – och den alldeles vanliga vardagen.

Vi tror nämligen att varje berättelse hjälper till att skingra missförstånden och okunnigheten. Trollen spricker i solen, brukar man ju säga.

Så till alla er som med mod och öppenhet skriver, läser och delar – tack, ni är fantastiska!

– – –

Att Världsdiabetesdagen nu får så mycket uppmärksamhet även utanför diabetesvärlden är bra – och på tiden. Men mitt i galorna och insamlingarna får man inte glömma en sak:

För den som lever med diabetes finns det 364 dagar till.