Stories och livet

Varför behöver jag plötsligt mindre insulin?

Publicerad för första gången: 03.05.24
Varför behöver jag plötsligt mindre insulin? Foto: Getty Images

Kroppens insulinbehov förändras hela tiden. Personer som har använt insulin under en längre tid och vet hur mycket insulin de behöver ta till en måltid, eller använder samma mängd långtidsblodsocker varje dag, kan plötsligt uppleva lägre blodsocker än normalt. Behovet av insulin har förändrats och blivit lägre. Vad beror det på egentligen?

Smekmånadsfasen är en fas som vissa människor upplever ett tag efter att de har fått typ 1-diabetes och har fått blodsockret under kontroll. De insulinproducerande cellerna har äntligen fått “pusta ut” igen, efter att ha jobbat på högvarv under en längre tid. Under en kort period kan kroppen producera lite insulin igen, innan cellerna “dör” helt. Under denna period kan det vara svårt att få till rätt dos insulin. Mängden insulin som fungerade innan smekmånadsfasen kan bli för hög just under denna period, då kroppen återigen hjälper till lite med insulintillförseln.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

LÄS OCKSÅ: Graviditet gör mig mer insulinkänslig

Högre aktivitetsnivå

Högre aktivitetsnivåer kan minska mängden insulin du behöver ta. De som använder långverkande insulin kan enligt Helsenorge ha nytta av att minska dosen av långverkande insulin med 30–50 % under dagar med långvarig och hård aktivitet, t.ex. en fjällvandring eller en lång skidtur. Enligt Helsenorge kan du även ha nytta av att minska mängden snabbverkande insulin vid en måltid direkt före träning med “25–75 procent beroende på typ av träning, intensitet, varaktighet och tid till träningsstart” (Helsenorge, 2022)

LÄS OCKSÅ: Min kropp behöver mindre insulin när jag tränar

Svårt att veta

Blodsockret och insulinbehovet förändras ständigt och påverkas av många saker. Kroppen är komplex. Jag har till exempel upplevt att jag behöver mindre insulin varma dagar och mer kalla dagar. Insulinbehovet varierar också lite beroende på vad jag äter. Till exempel kommer en måltid med samma mängd kolhydrater, men med en annan mängd fett, att påverka mitt blodsocker olika.

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant
Accu-Chek Mobile blodsockermätare