Mat och recept

Smörstekta kantareller med vita bönor

Kolhydrater per portion: 15 gram
Andel fibrer: 9 gram

Den här småvarma lilla rätten är perfekt som tillbehör – full av smaker och rik på protein.

Smörstekta kantareller med vita bönor är en god proteinkälla att servera till en sallad eller ugnsstekta grönsaker. Du kan även använda den som smakrikt pålägg en på skiva gott bröd.

Kantareller i säsong är väldigt rika på umami. Umami är den så kallade ”femte smaken” som tillsammans med sött, salt, surt och beskt är en våra fem grundsmaker. Några typiska exempel på livsmedel som smakar umami är rimmade livsmedel, soja, lagrad ost och gravad eller fermenterad fisk. Kantareller passar perfekt som ingrediens i vegetarisk mat.

I det här receptet har kantarellerna smörstekts och kryddats tillsammans med stora vita bönor, vilket utgör en fiberrik, smart och näringsrik liten rätt.

Ingredienser
2 portioner 

100 g kantareller
En tetra/burk vita, stora bönor (230 g)
1 tsk Herbes de Provence
1 msk smör till stekning
En generös näve finhackad färsk persilja (eller andra kryddörter efter smak)
Rivet skal från ¼ citron
1 msk olivolja
Salt + peppar

PROVA ÄVEN: Superfrukost.

Gör så här
1. Skölj bönorna väl och rensa kantarellerna.

2. Torrstek först kantarellerna i en stekpanna på medelhög värme tills vätskan de avger kokat in. Tillsätt sedan smör och stek kantarellerna så att de får färg. Tillsätt vita bönor och kryddor och värm upp.

3. Strö över persilja och citronskal strax före servering.

4. Smaka av med mer salt och peppar och ringla över lite olivolja av god kvalitet.

5. Servera med önskat tillbehör.

PROVA ÄVEN: Minestrone.

Källor: Så smakar umami, Aftenposten innsikt.