Livet och diabetes Träning och hälsa

Nytt år och nya möjligheter som det så fint heter?

Publicerad för första gången: 10.01.18 | Senast redigerad: 15.01.18
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
”För att du ska ta tag i dig själv borde du faktiskt sätta upp ett mål för vart du vill så du vet vart du är på väg.”

Dagen när jag tog emot min första gymtränande kund för året kan jag dock erkänna, att jag gärna hade sovit fem-sex timmar extra. Att vara ledig och befinna sig hos släkt och vänner, under nästintill två veckor, ledde till att mina rutiner rubbades på alla plan. I och för sig på ett väldigt skönt och avslappnat sätt men beteende gällande träning och kost blir inte alltid förändrat till det bättre vid högtider som jul och nyår… 

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Som varje år har jag själv avstått från nyårslöfte. I min värld finns ingen anledning till magisk nystart när klockan slår tolv och vi stiger in i ett nytt regnigt och blaskigt januari. Mitt liv fungerar linjärt och jag sätter mina mål löpande under året. Jag skulle dock ljuga om jag sa att jag inte har nya saker att sätta igång med under nya året. Efter en höst med förkylningar är jag nämligen det närmsta helt frisk jag varit på länge så nu ska jag träna igen! Det borde du också…

Träningsmål för 2018

För att du ska ta tag i dig själv borde du faktiskt sätta upp ett mål för vart du vill så du vet vart du är på väg. Boka ett datum där du har en utmaning som du faktiskt måste kämpa lite för att klara av. Den får ju inte vara så lätt att du vet att du fixar den även om det är fördel om det finns lite realism i det hela.

Jag har själv bokat in en löptur fem dagar i Afrika i oktober. Vi ska springa ca en halv marathon varje dag, fem dagar i sträck. Sammanlagt kommer det bli mellan 10–15 mil med avslut vid Serengeti nationalpark. Det härliga är att jag tycker RIKTIGT illa om löpning… Ska det ens räknas till en ordentlig sport!? Rolighetsgraden är skrämmande låg och teamkänslan, ja, näe, den är väl rätt obefintlig för min del den med…

Att enkelt få en tydlig överblick över sina värden kan hjälpa till att ändra och hålla sina rutiner.

För att vara lite allvarlig är det dock ett perfekt mål för mig. Jag har höftproblematik och har aldrig sprungit längre än en mil. Tillsammans med ett rehabteam får jag nu möjlighet att verkligen göra något åt detta. Eftersom jag är tvungen och har en deadline är det alltså lättare för mig att faktiskt göra alla tråkiga övningar som annars lätt glöms bort!

Håller koll på värdena med ny mobilapp

Jag har också börjat testa en ny app för att få bättre insyn i min diabetes. Jag älskar att mäta allt som går att mäta. Oavsett om det gäller träning i gym eller min egen diabetes. Tidigare har jag varit väldigt noga med att väga upp kolhydrater för att kunna dosera rätt mängd insulin men jag har inte dokumenterat det ordentligt för senare analys. Nu ska jag använda ”mySugr” (finns att ladda ner gratis till smartphone) för att skriva in kolhydratmängd, insulin och blodsockerkurva. Målet blir att ytterligare sänka mitt hbA1c. Om du inte redan har ett mål så tycker jag du kan göra som jag. Ta mer ansvar och lär dig mer om din egen diabetes!

Accu-Chek Instant
Här kan du läsa mer om och ladda ned appen mySugr
En demo av appen mySugr och dess funktioner finns på youtube, klicka här

Med över 1 miljon användare är mySugr världens mest använda app för att hantera vardagen med diabetes.

Se fler blogginlägg från Robert Svensson:

5 tips för att misslyckas med nyårslöftet, i år igen…

Sensommaren 2012 fick jag mitt genombrott

Kilimanjaro – Toppen som underskattades

En serie i tre delar där vi får följa Robert på en cykeltur på Mont Blanc:

Mont Blanc på cykel – säg ja till din inre idiot – Del 1 av 3

Mont Blanc på cykel – säg ja till din inre idiot – Del 2 av 3

Mont Blanc på cykel – säg ja till din inre idiot – Del 3 av 3

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig