Mat och recept

Nudelsoppa med kyckling, grönsaker, tofu och sesamfrön

Publicerad för första gången: 03.04.18
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

Ramen är den japanska varianten av den kinesiska nudelsoppan. Snabbmat och rejält mättande streetfood. Vi använder gärna sjögräsnudlar, som inte höjer blodsockret så mycket. Sesamfrön och olja ger en brynt smak åt soppan, en trevlig nötighet, men läggs inte bara till som krydda utan också för att fröna är fullspäckade med nyttiga mineraler.

Accu-Chek Mobile

8 kolhydrater/portion

Kyckling

500 g kycklinglår, skinn- och benfria
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk riven ingefära
1 msk mörk soja
1 dl kycklingbuljong

Buljong

2 dl kokosvatten
2 dl kycklingbuljong
2 vitlöksklyftor, rivna
1 msk riven ingefära
1 röd chilifrukt, urkärnad och strimlad
2 stjärnanis
1 msk malen sichuanpeppar

Grönsaker, nudlar och tofu

1 broccoli, i små buketter
1/2 ask (ca 100 g), strimlade
1 stor morot, tunt strimlad
4 portioner sjögräsnudlar, kokta enligt förpackningens anvisningar
100 g silkestofu, i tärningar
2 msk sesamfrön, rostade
2 msk sesamolja
salt
nymalen svartpeppar
rapsolja
mörk soja
limesaft

Kyckling Bryn låren hårt i en panna med rapsolja. Krydda med salt och peppar. Lägg kyckling och övriga ingredienser i en ugnsform. Täck med aluminiumfolie och ugnsbaka på 150 grader i 45–60 minuter.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Låt svalna några minuter, riv sedan kycklingen i mindre bitar och vänd upp dem i resterande spad.

Buljong Blanda ingredienserna och låt koka ihop i 10 minuter. Smaka av med soja och limesaft.

Grönsaker, nudlar och tofu Förväll grönsakerna i saltat vatten 1–2 minuter. Kyl av i isvatten och häll sedan av vattnet.

Servering Lägg nudlar, tofu, kyckling, grönsaker och sesamfrön i djupa tallrikar. Häll på buljongen och ringla över sesamoljan.

 

1 portion innehåller ca 8 g kolhydrater, komplettera måltiden med mer bra kolhydrater för barn och aktiva vuxna.
Väljer du istället glasnudlar blir kolhydratinnehållet ca 30 g per portion.

Nudelsoppa med kyckling, grönsaker, tofu och sesamfrön. Foto Erik Olsson

 

Länkar:

Receptet är hämtat från boken ”Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk” som finns att köpa HÄR
Läs förordet från boken – Vår historia
Recept: Vårrulle med grillad pepparlax, vinterslaw och yoghurt med fem sorters peppar
Recept: Asiatiska köttbullar, sockerärter, pistaschnötter och röd curryyoghurt

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile