Mat och recept

Mandelpudding

Publicerad för första gången: 27.08.20 | Senast redigerad: 09.11.20
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Mandelpudding Foto: Benedikte Knudsen

Kolhydrater: 5,5 (utan bär)*

Accu-Chek Mobile

Jag är väldigt förtjust i efterrätter och sötsaker. Men det är helt omöjligt att köpa något i affären som inte är fullt av socker. Så då blir ju alternativet att laga sin egen mandelpudding. Det är som tur är väldigt lätt!

Det jag lägger mycket tid på är recept som måste göras om när det gäller ingredienser och mått. I början av min omläggning till lågkolhydratkost tyckte jag det var frustrerande.

Det tog lång tid att få till recepten och min egenkomponerade mat var ofta en katastrof. Så ofta är det en god idé att köpa kokböcker och följa bloggar för inspiration. På bara några få år har det kommit ut ett stort urval av böcker inom alla kategorier av mat.

LÄS OCKSÅ: Med diabetes i försvarsmakten

Hemlagat är bäst

Tillbaka till puddingen. Jag är inte så förtjust i de puddingar man kan köpa på affären. De är ofta fulla av tillsatser, även om de är kolhydratsnåla. Det här receptet har utgått från prinsesspudding / mandelpudding. Kärt barn har många namn.

Accu-Chek Mobile

Jag tillagade puddingarna i syltburkar. Varför? Skruva bara på locket på burken så är puddingen redo att tas med till jobbet eller träningen. Det räcker med så låg värme som 140 grader.

Det här behöver du:

  • 30 gram smör
  • 1 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • 4 msk Tagatesse*
  • 1 1/2 tsk xantangummi
  • 10–12 droppar mandelessens
  • 2 msk hackad mandel
  • 3 ägg

LÄS OCKSÅ: Byter du nål varje dag?

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull och vispa ner xantangummi.

Tillsätt grädde och vatten. Koka upp samtidigt som du vispar kraftigt. Blandningen får då en grötliknande konsistens. Dra kastrullen åt sidan.

Separera äggen och vispa äggvitorna styva. Vispa äggulor och Tagatesse. Tillsätt ägguleblandningen till den ljumma ”gröten”. Tillsätt därefter hackad mandel och mandelessens.

Därefter ska äggvitan försiktigt röras ner.

Jag fördelade smeten i 3 syltburkar men den räcker bra till 4 portioner som efterrätt efter en middag. Puddingen reser sig i burkarna så använd medelstora burkar. (De sjunker ihop igen när du tar ut dem ur ugnen.)

Därefter gräddade jag puddingen 45 minuter i 140 grader på nedersta falsen i ugnen. Du kan självklart använda små eldfasta formar eller en större form.

Puddingen kan ätas ugnsvarm, ljummen eller kylskåpskall.

Skruva på locket och du har ett gott mellanmål att ta med dig.

Toppa gärna puddingen med sylt, bär och hackade nötter efter smak

Mycket nöje!

LÄS OCKSÅ: Kaka med cashew- och jordgubbskräm

* Tagatesse kan beställas online, är det svårt att få tag på kan du prova annan sötning men ha i åtanke att ovan nämnd kolhydratuträkning baseras på just Tagatesse.

FLER RECEPT: Mintype1mat

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant