Träning och hälsa

Hur man lägger upp löpträningen för att gå ner i vikt

Publicerad för första gången: 21.03.16 | Senast redigerad: 03.12.20
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Hur man lägger upp löpträningen för att gå ner i vikt Illustration foto: Getty images.

Upp med handen alla som vill gå ner tre till fem kilo i vikt. Upp med handen alla som har lyckats att förlora fem kilo för att sedan gå upp igen. Och upp med handen alla som ständigt hittar nya sätt att gå ner dessa irriterande 5 kilon, men som går upp efter en vecka eller två.

Ni är många, det vet jag för jag möter er varje dag. Jag skulle kunna skriva många inlägg om detta ämne. Jag skulle kunna skriva om hur oviktigt siffran på vikten är, och att man ska vara nöjd med den kropp man har. Det menar jag verkligen. Jag skulle också kunna ge er en superdiet som gör att ni går ner dessa fem kilon på 2–3 veckor, för de finns många dieter.

Accu-Chek Instant

Men jag vill hellre skriva om hur du faktiskt kan förlora dessa kilon och hålla din nya vikt med några enkla val i vardagen.

LÄS MER: Hur en diabetiker äter kan förbattra deres hälsa

Alla aktiviteter räknas

Du tänker kanske inte på hur mycket det betyder om du tar hissen eller trapporna, om du går en promenad på kvällen, om du parkerar bilen en bit från ytterdörren eller ställer dig upp ett par gånger extra under dagen. På en aktivitetsmätare kan dessa små val som du tror är obetydliga, motsvara 5000-8000 steg per dag, eller en promenad på 7 km. Det blir mycket motion gratis, varje dag. Och på lång sikt har detta en enorm inverkan på din vikt, kropp och hälsa.

Ät proteiner och hälsosamma fetter

Inte nödvändigtvis lågkolhydratdiet, vilket är bra för många men det är inte så för alla. De flesta kommer dock uppleva ett bättre resultat i viktminskning genom att äta mer proteiner och ha större fokus på rätt fett. Se på din kost med lite kritiska ögon. Du bör äta lika mycket protein både till frukost och lunch som du gör under middagen (en normalportion ca 150 gram).

Desiree träner. Hur man lägger upp löpträningen för att gå ner i vikt

Foto: Privat.

LÄS MER: Så kan du lära dig att gilla fysisk aktivitet

Accu-Chek Mobile

Ökad intensiteten

Du bör avsätta tid varje dag för att träna, för att se till att det faktiskt ger effekt. Tränar du styrka så ska det faktiskt vara tungt. Gärna så tungt så att svetten rinner. Det ska vara svårt att andas och du måste kämpa. Tränar du kondition eller går på pass? Ge järnet, prova din viljestyrka och försök utmana dig själv. Det känns bra och jag vet att du kan.

Tillräckligt med sömn

Vissa behöver sex timmar, andra behöver nio. Men de flesta av oss behöver 7,5 timmars sömn per dag. Inte bara för att få energi och överskott att fungera i vardagen, utan för att kroppen ska fungera optimalt. Studier visar att människor som har ett dåligt sömnmönster ofta har sämre fettförbränning.

LÄS MER: Semesterträning för alla

Välj mat och motion som passar ditt liv och din kropp

Det presenteras ständigt nya dieter som utlovar goda resultat. Och väldigt många av dem funkar, men det betyder inte att de är rätt för dig. Om du tränar hårt, flera gånger i veckan och plötsligt börjar äta mindre kolhydrater för att din svärmor har gått ner 20 kg på så sätt, så är det inte säkert att en lågkolhydratdiet kommer att ha samma effekt på dig.

Det är kanske inte vad du vill höra, men det är bara genom att testa som du får veta. En sak är helt säker, om det inte har fungerat förut, så det kommer inte att fungera nu heller.

Var nöjd med din kropp, du ska trots allt leva med den resten av livet.

Du kanske tycker att det låter enkelt. Men om du verkligen har några extra kilon som du vill bli av med så är fem kilo ganska enkelt.

LÄS MER: Diabetes och styrketräning – ett vinnande koncept

Exempel 4 x 4 intervall

– 2 minuter jogging
– 4 minuter högintensivt intervall
– 2 min jogging
– 4 minuter högintensivt intervall
– 2 min jogging
– 4 minuter högintensivt intervall
– 2 minuter jogging
– 4 minuter högintensivt intervall

Ger ett pass med 16 minuter högintensiv träning.

Återhämtningen i passet ska helst vara kortare än perioderna med intensiv träning.

Utöver detta kan du blanda och testa själv. Jag gillar korta intervaller och kör ofta högintensivt i 45 sekunder och 15 sekunder i ett lugnt tempo.

Läs om våra Accu-Chek-produkter här.

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile