Mat och recept

Hemgjorda fiskkakor av sej

Publicerad för första gången: 09.05.17 | Senast redigerad: 04.12.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Hemgjorda fiskkakor av sej Foto: Hanne Storhaug-Jensen
Kolhydrater: Med 100 g lök och 25 g potatismjöl blir det mindre än 4 g kolhydrater per 100 g. 

Så här lagar du hemgjorda fiskkakor av sej.

Många med diabetes är noga med att äta nyttigt. Fisk anses vara bra mat, men de fiskkakor du köper i butiken är ofta av dålig kvalitet. De flesta innehåller mycket stärkelse och tillsatsämnen och mycket varierande mängder fisk. Det är inte svårt att göra egna fiskkakor. De blir mer näringsrika och smakar – enligt min åsikt – mycket bättre än de man köper i butiken. Bon appétit!

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

(Kolhydratinnehållet kommer att variera lite beroende på vilka mängder lök och potatismjöl du använder.)

LÄS ÄVEN: Proteinrikt stekt ris

Du behöver:

  • 500 g kall sejfilé (utan skinn och ben)
  • 2 ägg
  • 2 tsk salt
  • ½ tsk muskot
  • 1 tsk peppar
  • 25-50 gram potatismjöl
  • 1 lök, finhackad
  • 100 g smör
  • 2 dl grädde
  • 1 dl gammaldags mjölk (med en fetthalt på minst 3,5 %)
  • isbitar

Tips! Det går bra att använda fisk som har varit fryst. Använd vattnet som fisken avger när den tinar och dubbla mängden potatismjöl.


Vi har säkert alla sett fiskkakor av sej i butiken, men vad sägs om att laga dem själv? Då har du full kontroll över vad de innehåller. Foto: Privat

LÄS ÄVEN: Smörtorsk och ångade grönsaker med citron

Accu-Chek Mobile

Gör så här:

1. Smält smöret, lägg i lök och stek på svag värme tills löken blir blank och mjuk. Låt svalna.

2. Lägg fisk (det är mycket viktigt att den är kall, annars kan färsen spricka) och salt i en matberedare och kör till en slät färs. För att undvika att det blir för varmt kan du lägga i några isbitar.

3. Lägg i kryddor och potatismjöl och kör vidare.

4. Späd försiktig med kall gräddmjölk (tunn stråle, häll sakta).

5. När allt är väl blandat rör du ner kallt smör och lök (för hand).

6. Stek på svag värme tills fiskkakorna är genomstekta.

Tips! Överblivna fiskekakor kan ätas som en kall lunch dagen därpå.

LÄS ÄVEN: Wok med grönsaker och sesamlax

Provstek en fiskekaka först!

Smaka på fiskekakan. Behöver du mer salt och peppar? Eller var det kanske svårt att få fiskekakan att hänga ihop ordentligt? Då kan du blanda i mer potatismjöl och försöka igen.

Vad sägs om att tillaga en stor sats och fylla frysen med dessa fantastiska fiskkakor av sej?

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile