Träning och hälsa

Från osund bartender till hälsocoach

Publicerad för första gången: 10.03.20 | Senast redigerad: 01.10.20
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

Jag var arg över att ha fått typ-1 diabetes och jag ville på sätt och vis straffa min kropp genom at leva ohälsosam. Så här gick jag från osund bartender till hälsocoach.

Mitt liv bestod av långa arbetspass i restaurangen som efterföljdes av nattskift i baren och sedan fest intill småtimmarna. Jag jobbade hårt, festade ofta och tyckte att pommesfrites med bearnaisesås räknas som en fullvärdig middag. Min livsstil var oansvarig och jag ville på sätt och vis straffa min kropp. Jag var arg över att ha fått typ-1 diabetes och kände att min kropp hade svikit mig.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

En stor del av mig försökte att förneka min sjukdom och jag brydde mig inte om mitt blodsocker. Mina tankar om framtiden var mörka och jag saknade hopp.

Mitt uppvaknande

Siffrorna på vågen berättade att jag ökat i vikt. Igen. Jag hade länge förnekat det för mig själv, köpt större kläder och undvikit speglar och helkroppsbilder. Men min diabetesläkare kommenterade att min vikt nu hade nått gränsen till fetma. Han förklarade att jag som 21-åring borde vända den trenden innan det gav mig hälsokonsekvenser senare i livet.

Jag blev först arg, förnärmad och sedan lite chockad. I mina ögon såg jag inte alls ut som en fet person. Överviktig ja, men på gränsen till fetma? Jag tyckte att det var överdrivet och för tidigt att börja tänka på min framtida hälsa redan nu. Jag var ju bara en ung tjej som levde livet.

Men informationen om de följdsjukdomar som vi med diabetes riskerar och alla livsstilssjukdomar som förknippas med övervikt fick mig att tänka annorlunda. Ja jag var ung nu, men en dag skulle jag också bli gammal. Jag ville inte ha en framtid där min diabetes faktiskt skulle begränsa min vardag på allvar. Läkarens ord skav inom mig.

LÄS ÄVEN: Så kan du lära dig at gilla fysisk aktivitet

Accu-Chek Instant

En ny livsstil gav resultat

Några dagar senare började jag läsa på om hälsa och insåg att läkaren hade haft rätt. Jag hade för hög vikt, för mycket fett och för stort midjemått. Men framförallt insåg jag att livet jag levde var direkt skadligt för vem som helst. Och speciellt för mig med diabetes. Det var dags att göra en ändring!

Jag beslöt mig för att byta jobb, ändra hur jag åt och att öka min motion. Jag startade med en kost hög på protein, fett och låg på kolhydrater. Träningen blev långa promenader både morgon och kväll, varje dag. Jag slutade jobba nätter och sena kvällar och började att sova på normala tider.

Min kropp ändrades sig snabbt och jag fick massa ny energi och blev på bättre humör. Mitt blodsocker blev mycket mer stabilt och jag behövde sänka mina insulindoser rejält. Jag gick från att behöva 15–18 enheter insulin till varje måltid, till 5 enheter.

Efter sju veckor hade jag gått ner åtta kilo och jag kände mig som en helt ny person. Även om jag var stolt och glad över hur min kropp såg ut, var det inte det som betydde mest för mig. Jag var mest glad över att ha fått energin tillbaka, över att ha ett stabilt blodsocker och ett jämt humör. Jag kände att jag orkade göra mer på fritiden och leva mycket mer.

För mig blev det ett väldigt tydligt före och efter och tillsammans med min man Rasmus beslöt vi oss för att bygga hela vår livsstil för att optimera vår hälsa.

LÄS ÄVEN: Bungyjump med diabetes

Ett stort beslut

Det tog ytterligare några år innan vi hittade vår livsstil och vi prövade mycket olika saker på vägen. Bit för bit började vi förstå vad som passade oss, vad som gjorde att vi mådde som bäst och hur vi ville spendera våra dagar. Vårt intresse för träning, kost och hälsa tog allt större plats i vårt liv och vi utbildade oss till personliga tränare och kostrådgivare vid sidan av våra jobb.

Till en början var det för att använda kunskapen på eget liv. Men desto fler vi hjälpte till bättre hälsa, förstod vi att vi hittat något vi verkligen älskade att jobba med. Vi sa upp våra fasta jobb och beslöt oss för att satsa på att starta eget företag i Oslo.

Det var ett av det bästa besluten vi tagit! Idag jobbar vi hundra procent som personliga tränare och coacher på samma gym i Oslo och online. Vi tar årligen nya utbildningar inom hälsa, träning, kost och personlig utveckling och vi använder det vi lär oss i eget liv. Samtidigt får vi varje vecka hjälpa människor till ett bättre liv i en friskare och starkare kropp med mer energi. Det ger oss mening!

LÄS ÄVEN:

Hur påverkar det min diabetes?

I mitt jobb som PT innebär det en livsstil där vi ständigt måste uppdatera vår kunskap, träna styrketräning och konditionsträning och välja bra mat. Vi strävar efter att leva som vi lär. För mig med diabetes är detta en ypperlig livsstil som ger mig en helt makalös livskvalitet!

När jag äter bra, tar hand om min kropp och tränar, får jag mer frihet. Jag märker mindre av att jag lever med en kronisk sjukdom och jag mår bättre och orkar mer. Det är en förutsättning för att jag ska kunna leva fullt ut.

När jag jämför hur jag mår och känner mig idag, med den tjejen jag var för tio år sedan är det som om jag blivit yngre med åren. Att bygga en livsstil med hälsa i fokus har gett mig energi till att verkligen leva livet.

LÄS ÄVEN: Fyra tips för att ta tillbaka makten över din kropp

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile