Stories och livet

Frågor jag får om min diabetes typ 2

Publicerad för första gången: 06.11.22
Frågor jag får om min diabetes typ 2 Illustrasjonsfoto: Getty Images

Jag har haft diabetes i många år och min familj och mina vänner är väl medvetna om att jag har den här sjukdomen. Men ibland får jag frågor från människor som jag inte känner så väl. En av dessa är ”vad tror jag är anledningen till att just jag har drabbats?” 

Ofta skrivs det ju att övervikt och dålig livsstil kan vara avgörande. Eftersom jag är smal och är normalaktiv borde jag ju inte vara i riskzonen. Men tyvärr visar det sig att för vissa är diabetes typ 2 ärftligt. Med två bröder som också har diabetes typ 2 ligger det nog i släkten. 

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Får man äta tårta?

Andra frågor som jag kan få är t.ex. om jag saknar tiden innan jag fick diabetes? Mitt svar är att ibland gör jag det. Speciellt om jag står framför ett stort dessertbord och många fina tårtor. Men man lär sig att leva med det, och en bit tårta i en situation är som tur är OK. Bara det inte blir varje dag. Man behöver ju inte heller tvunget ta en jättebit med marsipantårta. 

Ibland träffar jag någon som precis har diagnostiserats med diabetes typ 2, och hen kan fråga om jag har några bra tips på hur man bäst hanterar sjukdomen. Till dem säger jag gärna att var sträng mot dig själv i början, undvik så mycket socker som möjligt och mät blodsockret ofta. Med tiden lär du känna sjukdomen och hur din kropp reagerar, och då är det mycket lättare att anpassa. 

LÄS ÄVEN: För att du har diabetes…

Hur är det med drycker?

När samtalet kommer in på vad man kan och inte kan äta, så tycker att det inte är så många som pratar om drycker. Vatten är så klart väldigt viktigt, och sockerfri läsk är helt OK. Men jag tycker att man sällan pratar om öl och alkoholhaltiga drycker. Om man kollar lite ser man snabbt att öl inte är särskilt bra att dricka. Både vanlig öl och många viner innehåller mycket socker. Personligen skulle jag hellre äta bra, och jag väljer därför hellre en liten dessert istället för öl eller vin, men de gånger jag dricker alkohol till maten stannar jag vid ett glas. 

Jag återkommer med lite andra saker jag får frågor om från andra som inte har haft sjukdomen så länge i ett senare inlägg.

Accu-Chek Mobile

Vad brukar människor fråga dig om diabetes typ 2?

LÄS ÄVEN: Att vara gäst med diabetes typ 2

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant