Stories och livet

Finns det inga diabetiker som knarkar?

Publicerad för första gången: 26.06.17 | Senast redigerad: 15.04.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

Jag förespråkar på inget sätt användningen av narkotika eller en för stor konsumtion av alkohol. Det som är farligt för andra är ofta ännu farligare för diabetiker.

Men jag upplever att just alkohol och narkotika är ämnen som man sällan talar om inom diabetesvården – i alla fall inte på de mottagningar jag har varit på.

Accu-Chek Mobile

Visst har jag fått höra saker som att ”alkohol påverkar ditt blodsocker, så var försiktig!”. Ja och det är för all del väldigt bra råd. Men vad är ”lagom” och vad kan man dricka för att inte riskera att hamna så där onödigt högt i blodsocker? Ja jag vet att man ska testa sitt blodsocker och ha koll, som de flesta vet så är det här med diabetes väldigt lurigt och ibland förrädiskt!

LÄS ÄVEN: Diabetes och alkohol

Narkotika tabu att tala om

Narkotika är ett annat ämne som tycks vara antingen tabu att tala om eller som inte existerar bland diabetiker. Av ren nyfikenhet så frågade jag vid ett tillfälle under en utbildningsdag om hur narkotika påverkar människor med diabetes i jämförelse med personer som inte har diabetes? Sjuksköterskan såg nervös ut och svarade något i stil med ”eeeh det kan jag inte svara på här och nu, men det är väl ingen här som håller på med sådana dumheter?”. Sedan gav hon mig en mörk blick och bytte samtalsämne. Frågan dök upp i mitt huvud: Är det alltså inga diabetiker som knarkar? Och dricker alla diabetiker måttligt?

LÄS ÄVEN: För att du har diabetes…

En sann historie

Jag ska berätta en liten historia för er, en verklighetsbaserad historia, i kategorin ”don’t try this at home kids”.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Det var i min ungdom, jag var på en fest med några ytligt bekanta och vi hade väldigt trevligt tyckte jag. På den tiden blev jag lätt nervös när jag var på fest och träffade nya människor. Jag hade med mig en flaska rom och lite cola. Jag drack nog en för många drinkar.

Framåt elva-tiden drog en av mina bekanta in mig på toaletten och erbjöd mig två små färgglada piller. Det var som ecstacy sa hen fast inte kemiskt på samma sätt (?). Jag frågade om man kan blanda det med alkohol.

Eftersom som man tydligen kunde det svalde jag pillen med en stor klunk rom och cola. När jag kom hem morgonen därefter så mådde jag väldigt dåligt. Jag spydde inte en gång utan fyra gånger och jag fortsatte resten av dagen tills det kom blod. Jag åkte till vårdcentralen som efter mycket om och men tog ett blodprov. Det var alldeles för högt för att kunna ge något värde och ketoner hittades i blodet. Det bar snabbt iväg till akuten där jag fick dropp och blev inlagd i fem dagar pga av en rekyl. Varken jag eller diabetessköterskan visste hur vissa typer av narkotika påverkar blodsockret. För det finns väl ingen diabetiker som knarkar?

Ha det gott och var försiktiga.

LÄS ÄVEN: Michelin och lågt blodsocker

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig