Livet och diabetes

En skrämmande upplevelse i sömnen

Publicerad för första gången: 03.12.20
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
En skrämmande upplevelse i sömnen Foto: GettyImages

Jag har lyckligtvis inga problem som att jag ställer mig upp eller går i sömnen, men det händer att jag har mycket realistiska drömmar. Ibland kan det vara fruktansvärt obehagligt!

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Jag har tur och sover bra. Jag sover gott nästan varje natt. Men för min man verkar det inte alltid så, för jag pratar visst ofta och rör mig i sömnen.

En av sakerna jag inte gillar med att ha realistiska drömmar är att jag inte alltid känner mig utvilad på morgonen. Vissa nätter drömmer jag att jag är på jobbet, och när jag vaknar så upptäcker jag att jag faktiskt måste gå till jobbet. Det känns som att jag jobbar dubbla skift, trots att jag faktiskt har sovit tillräckligt många timmar.

LÄS ÄVEN: Hur diabetes påverkas av alkohol

Nästan farligt

Det läskigaste med att ha realistiska drömmar är att jag kan drömma om blodsockret. Det händer dessbättre inte så ofta, men det var en natt nyligen då jag drömde att mitt blodsocker var 12. Drömmen var så realistisk att när jag vaknade skulle jag till att sätta en korrigeringsbolus.

Jag använder insulinpump, så jag var bara några knapptryckningar från att sätta insulindosen innan jag såg på pumpen att blodsockret i själva verket var 6. Då var jag ändå halvt sovande och eftersom jag sover så tungt kunde jag lätt ha satt dosen utan att kontrollera vad för blodsocker pumpen visade. Jag ”visste” ju trots allt att blodsockret var 12. Jag hade ju kollat blodsockermätaren (i drömmen!).

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

LÄS ÄVEN: Idag gråter jag

Vad kunde ha hänt?

Det är skrämmande att tänka på vad som kunde ha hänt om jag hade tagit den där insulindosen. Jag somnade ju igen direkt efteråt. Jag är glad att det gick bra, och det har lyckligtvis bara hänt en gång.

Har du haft några skrämmande upplevelser med sömn och insulinsättning?

LÄS MER OM VÅRA PRODUKTER på Accu-chek.se

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig