Mat och recept Stories och livet

Diabetes och julen – några tips från mig

Publicerad för första gången: 19.12.18
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

Jag har haft diabetes i 20 år och tänkte dela med mig av vad som fungerar för mig när jag under julen njuter av massor med gott att äta och ha typ1 diabetes. Jag brukar välja att unna mig mycket gott under julen, alltså en hel del ätande och småätande. Det innebär såklart att det blir svårare än vanligt att ligga på ett jämnt blodsocker hela tiden men jag känner också att det är skönt att lägga undan pressen och det dåliga samvetet för höga blodsockervärden några få dagar per år och verkligen njuta ordentligt av mina favroiträtter och favoritgodsaker. Men det finns trots allt några saker som jag gör för att undvika de värsta blodsockersvängningarna.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Favoritgodsaker vilka är då dessa? Det som har förändrats för mig de senaste åren är att jag inte längre njuter av sockerstinna godisar eller bakverk. För några år sedan började jag utesluta socker, processad mat och vitt mjöl i min kost. Jag fokuserar också på att äta bra fetter. Det gör att jag idag gör mitt eget godis, bakverk, bröd, granola mm på mycket choklad, nötter, frön, kokosfett, bär och torkad frukt m.m. Det har med tiden blivit så att jag älskar detta mycket mer än köpt godis och traditionellt bakat fikabröd. Det har så mycket mer och goda smaker och det bästa av allt, det fungerar bättre med blodsockret för mig, man får antioxidanter, inte ont i magen och man orkar inte äta så stora mängder. 

De här godsakerna innehåller också kolhydrater vilket höjer blodsockret men jag upplever det så mycket enklare att styra blodsockret med dessa kolhydrater än de som kommer från rent vitt socker och vitt mjöl. Fetter från oljor och nötter gör kolhydraterna långsammare och eftersom mängderna man äter blir mindre så brukar det inte bli några extrema blodsockertoppar.

Favoriträtter på julen då? Alltså jag älskar sill, gravad lax, ägg och potatis med gräddfil. Jag längtar efter skinkan och på senare år är jag helt galen i goda grönsaksrätter såsom rotsellerisallad, grönkålsallad, rivna rödbetor med solrosfrön och senapsfrön. Sedan tackar jag inte heller nej till goda ostar. Allt detta innebär ju mycket proteiner och det förenklar såklart att hålla ner blodsockret. Det är fördelen med julens mat. Eftersom jag ersatt sockret och vitt mjöl så för t ex gravlaxsåsen så gör jag den själv och utesluter sockret, den blir både godare och så mycket lättare för justeringen av blodsockret. Det vanliga brödet har jag ersatt med ett eget fröbröd, både mjukt och hårt. Det gör också att det underlättar massor för blodsockret. 

Det är små tricks som jag märkt hjälper mig under julen men som ändå gör att jag kan njuta fullt ut av det jag äter.

Men här kommer mer saker som jag jobbar efter och som fungerar får mig för att hålla blodsockret stabilt.

Accu-Chek Instant

Behåll lugnet
En superbra idé är att vara avslappnad och börja julafton i ett skönt tempo. Tänd ett ljus, sätt på en lugn julskiva (själv älskar jag Carolas julskivor), smörj in dig med en favoritkräm, klä dig långsamt och andas lugnt. Om du nu i praktiken inte känner att detta är möjligt så kan en föreställning om en sådan morgon hjälpa dig att behålla lugnet. Kortisol är en stor fiende när man skall få ordning på sitt blodsocker, så det finns mycket att tjäna på att hålla sig lugn och avslappnad.

Gör en fysisk aktivitet på julaftons förmiddag
Finns det något trevligare än att komma ut tillsammans och ta en promenad på julaftons förmiddag? Där jag bor så möter man invånarna och önskar varandra god jul, oavsett om man känner varandra eller inte. Det är så fint och promenaden ger en bra grundstart på själva dagens blodsockervärden (obs! Nu får jag som person inte tipsa om hur man behandlar diabetes men tänk på hur mycket aktivt insulin du har tagit eller tar när du skall gå ut och gå så du vet hur mycket kolhydrater du kan behöva under promenaden).

Där du vill och där så är möjligt välj långsammare kolhydrater framför snabba
Här menar jag det jag nämnde tidigare, ersätter vitt socker och vitt mjöl. Ät hel frukt istället för juice och drick mycket vanligt vatten istället för läsk och liknande.

Men det är några saker jag verkligen unnar mig att dricka och det är glöggen, ölen och snapsen. Men det blir inte så stora mängder så det känns helt ok för mig.

Det långtidsverkande insulinet …
Jag kan berätta att jag väljer att öka mitt långtidsverkande insulin under juldagarna. Jag har insulinpump så jag ställer upp basalen innan julaftons lunchen (efter den fysiska aktiviteten) och resten av dagen och ibland även på natten och ibland hela julhelgen. Detta tycker jag hjälper mig att hålla ett mer stabilt blodsocker trots småätande.

Det är ju trots allt bara jul en gång om året……så njuuuuut.

Vill passa på att önska er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år med ett litet chokladrecept

Recept Annas apelsinchoklad
100 gram mörk choklad (minst 70%)
50 gram virgin kokosfett
En nypa salt
Rivet skal från apelsin (välj mängd utifrån önskad smak)
En rostad hasselnöt (I Icas sortiment finns jättegoda)

Så här gör du:
Smält försiktigt chokladen och kokosfettet över ett vattenbad och blanda väl. Smaksätt med salt (jag tar flingsalt) och rivet skal av apelsin. Om man önskar sötare så kan man röra ner honung efter smak.
Rör allt till en jämn smet och häll det i små ischoklad formar. Låt svalna och förvara gärna i kylskåp. 


Detta är menat som inspiration och information om vad som fungerat för just denna skribent. Innehållet i texten ska inte ses som råd eller rekommendationer. Hur just du ska tänka kring medicinering och mat för dig är bäst att avgöra i samråd med ditt diabetesteam. /LoD-redaktionen

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile