Träning och hälsa

Diabetes är ett försprång inom idrott

Publicerad för första gången: 27.07.17 | Senast redigerad: 15.04.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

Mitt namn är Lowisa Nilsson och jag har haft diabetes typ 1 i 9 år. Jag spelar volleyboll i division 1 och har bland annat vunnit 2 USM guld, 2 UGP guld, 2 USM silver och medverkat i juniorlandslag.

Idag är jag 17 år och har, som ni kanske förstår, fortfarande diabetes. Min tanke med detta inlägg är att motivera individer som kombinerar idrott och diabetes, samt ge er en inblick i hur mina tankar går kring fördelar som diabetiker får.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Diabetesen fick inte ändra min inställning

Min volleybollkarriär startade 2006 och två år efter det fick jag diabetes. Trots sjukdomen så visste jag redan i ung ålder att detta inte skulle ändra min inställning till träning. Inte heller träningen i sig. Detta har varit en nyckel för mig i min idrott eftersom jag aldrig har sett min diabetes som ett hinder, utan hellre som en fördel.

Varför jag anser att diabetes är en fördel i idrottssammanhang är på grund av den goda kunskapen som många diabetiker har inom kost och hälsa. Om man ska satsa och gå långt inom en idrott så är en nyckelfaktor det som många av oss redan har gratis, kunskapen. Dessutom känner vi våra kroppar mycket bättre än många andra som inte har diabetes. Vi vet alltså hur våra kroppar reagerar när vi äter regelbundet, snabba/långsamma kolhydrater och varierad mat.

LÄS ÄVEN: Bungyjump med diabetes

Försöker finna nya metoder

I volleyboll är en av de viktigaste detaljerna att ha bra reaktionsförmåga och vara fokuserad. Detta innebär att blodsockernivån måste hållas jämn innan och under match/träning. Och nej, jag kommer inte slinka under stolen och säga att jag alltid har en jämn och perfekt blodsockerkurva. Även om jag har levt med diabetes i 9 år. Det beror till störst del av att livet och kroppen förändras varje dag. Exempelvis min träning. Om vårt lag riktar in oss på mer kondition och mindre styrka så påverkar detta blodsockret. Eller om jag blir förkyld, då mina celler kräver mer insulin. I dessa situationer försöker jag, utifrån mina kunskaper, finna nya metoder för att alltid ha den bästa möjligheten att få en relativt jämn kurva. Exempel på nya metoder kan vara att ta mindre insulin till maten efter träningen eller sänka basalen på insulinpumpen under några timmar efter träningen.

LÄS ÄVEN: Så kan lära dig att gilla fysisk aktivitet

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Du vet bäst

Hur som helst. Oavsett vad som händer så kommer aldrig din diabetes att vara ett hinder för dig eller mig. Så länge man ger den en chans att få vara en självklar del av vardagen.

Hur länge du än har haft diabetes så kan du mycket mer om din egen diabetes än någon annan. Därför ska man testa flera olika metoder och strategier inom idrotten och känna efter vad som känns bäst. Om man inte testar flera olika sätt att hjälpa sig själv att hantera sin diabetes på, vet man aldrig vilket sätt som ger dig bästa möjligheten att prestera och lyckas inom den idrotten som du satsar på.

LÄS ÄVEN: Blodsockervänliga mellanmål

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig