Stories och livet

Bantningspiller var lösningen på mitt viktproblem

Publicerad för första gången: 16.05.24
Bantningspiller var lösningen på mitt viktproblem Illustrations foto: Getty images.

Efter att ha kämpat med min vikt i många år fick jag äntligen hjälp. Det visade sig att bantningspiller var lösningen för både vikt och blodsocker. Trots det höga priset och vissa biverkningar är det helt klart värt det för mig.

Jag har tidigare skrivit inlägg om hur mycket jag har kämpat med lågt blodsocker under stressiga perioder, och hur detta har påverkat min vikt negativt. De senaste åren har stressnivån i mitt liv lugnat ner sig ganska mycket, men vikten har dessvärre inte rört sig. Att gå ner i vikt har varit näst intill omöjligt, hur mycket jag än har försökt göra något åt det. Naturligtvis har det här varit en oerhört stor utmaning och stundtals extremt uppslukande, men till slut kunde jag ta det stora steget att be om hjälp.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Husläkaren blev en räddande ängel

Efter mycket funderande och övervägande bestämde jag mig för att kontakta en läkare för att få hjälp med viktminskning. Eftersom jag har svårt för att förhålla mig till sjukvården visste jag att det här skulle bli en stor psykisk börda.

Mötet med diabetesläkaren och diabetessköterskan angående detta blev inte riktigt som önskat. De var skeptiska till att detta skulle gå att lösa i kombination med diabetes. Än en gång skulle därför diabetes bli en utmaning. Sjukdomen, som till stor del bär skulden till övervikten, skulle därför också vara orsaken till att jag inte kunde få den hjälp jag ville ha. Eller åtminstone det jag trodde skulle vara den bästa hjälpen för mig.

Min husläkare, å andra sidan, har varit helt fantastisk. Min röst var skakig och milt uttryckt ganska lågmäld när jag dök upp på läkarbesöket i maj, och berättade vad jag ville och vilka utmaningar jag hade. Han mötte mig med värme och förståelse och hade förtroende för att jag visste vad som skulle krävas av mig, och hur jag ville lösa detta på bästa möjliga sätt för mig själv. Det var en ny upplevelse och det gjorde mig gott.

LÄS ÄVEN: PULSKLOCKA SOM ETT ANVÄNDBART VERKTYG VID DIABETESBEHANDLING

Äntligen fick jag ett recept på bantningspiller

Husläkaren skrev ut ett recept på ett av de nya så kallade bantningspillren på marknaden, ett av dem som inte ges inom ramen för blåreceptsystemet. Han gav noggranna instruktioner om hur läkemedlet skulle doseras, eventuella biverkningar och upptrappningsplan. Han sa också till mig att meddela så fort jag hade några frågor och upplevde några problem med mitt blodsocker.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Jag har nu använt medicinen i drygt ett halvår och har gått ner runt 25 kilo och 27 cm runt midjan. Mitt blodsocker har aldrig varit bättre och jag har sällan lågt blodsocker. Det har nästan varit som en mirakelmedicin, speciellt när det gäller blodsockret.

Det är oerhört skönt att inte behöva oroa sig för låga blodsockervärden natt efter natt, eller överäta sötsaker på grund av lågt blodsocker. Närmar det sig låg nivå räcker det numera ofta med en Kick-lakritsstång eller ett glas med söt juice. Det har sällan varit tillräckligt tidigare.

LÄS ÄVEN: 4 SAKER SOM GÖR MIG LUGN NÄR DET GÄLLER MAT

Alla mediciner har olika former av biverkningar

Jag har haft en del biverkningar i form av yrsel, huvudvärk, illamående och trötthet, men de har inte varit så utmanande att jag har blivit frestad att sluta.

Jag har förstås full förståelse för att man ska vara försiktig med att ge sådan medicin till vem som helst, men när jag har upplevt så bra resultat tycker jag att det är otroligt tråkigt att många läkare är skeptiska till att ge den till personer med diabetes. Medicinen utvecklades ursprungligen för att vara en diabetesmedicin, men den har vidareutvecklats. Den jag tar ges oftast med bantning som syfte.

Den är dyr, men helt klart värd priset.

Det är tråkigt att tänka på att medicinen bara ges till de som har råd och har möjlighet att prioritera det i dagens tuffa ekonomi. Övervikt är ett stort problem över hela världen. Äntligen har det kommit en medicin som faktiskt har god effekt för en stor andel av dem som använder den. Borde det då inte vara möjligt för alla att prova?

LÄS ÄVEN: EN HÅLLBAR LIVSSTILSFÖRÄNDRING

Dyr medicin, men lägre matbudget

Jag har fortfarande långt kvar, men livet känns lättare. Och jag är på god väg att nå de mål jag har satt upp för mig själv. Medicinen är dyr, men det är absolut värt det! När man dessutom ser hur lite man är sugen på och orkar så skulle jag säga att matbudgeten har dragits ner så pass att den nästan går mot noll.

Jag tror att många andra också skulle uppleva lika bra resultat som jag, och det borde testas. Bättre blodsocker och lägre BMI, och därmed mycket mer energi, är en stor hälsofördel. Det borde verkligen vårdpersonalen värdesätta.

OBS! Inlägget är skrivet av en extern författare som ansvarar för dess innehåll och uttrycker sina egna åsikter, attityder och erfarenheter.

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare