Stories och livet

Att ta hand om sin diabetes och sin psykiska hälsa under mammaledigheten

Publicerad för första gången: 26.02.23
Emilie om Att ta hand om sin diabetes och sin psykiska hälsa under mammaledigheten Foto: Privat.

När du har diabetes och blir mamma och pappa har du inte bara en liten bebis att ta hand om, utan ska också ta hand om dig själv och en kronisk sjukdom som redan är krävande. Vad gör jag för att ta hand om min psykiska hälsa som nybliven mamma med diabetes? Det tänkte jag berätta för dig nu.

Jag och min make hade turen att få en frisk och nöjd bebis som varken har magont, problem med matning, sovit dåligt eller varit orolig. Hon har sovit och ätit bra och varit nöjd redan från början. För egen del har det dock varit viktigt att göra vad jag kan för att mammaledigheten ska bli så bra som möjligt. Personligen har jag känt ett behov av att vara social och aktiv. Här har vi alla olika behov utifrån hur vår situation ser ut och hur vi upplever tiden efter förlossningen.

Accu-Chek Mobile

För mig har följande faktorer varit viktiga för att ta hand om mig själv och min psykiska hälsa, så att jag kan ta hand om min bebis, mig själv och min diabetes på bästa möjliga sätt:

  • Fysisk aktivitet
  • Socialt liv
  • Kost

LÄS ÄVEN: Med diabetesen försvann den stabila sömnen

Fysisk aktivitet för blodsocker och välbefinnande

Jag var väldigt spänd över hur det skulle bli med träningen när jag blev mamma. Jag föreställde mig att det skulle bli promenader med barnvagnen, men skulle jag ha tid för styrketräning, som jag gillar väldigt mycket och som mitt blodsocker svarar bra på? När kroppen började kännas bra igen efter förlossningen gick jag iväg för att styrketräna medan pappan tog hand om vår bebis. Det kändes SÅ bra och gjorde verkligen att jag blev sugen på att komma igång med träningen igen.

Emilie med sin bebis, Att ta hand om sin diabetes och sin psykiska hälsa under mammaledigheten
Foto: Privat.

På gymmet som jag går på har de barnpassning som man kan använda sig av från det att barnet är 6 veckor. Och jag bestämde mig snabbt för att detta var något jag ville använda. Jag tycker att det så skönt att få träningen avklarad under dagen, och för min del har det fungerat väldigt bra med barnpassningen på gymmet.

Dessutom har jag varit på mammaträning två dagar i veckan tillsammans med andra mammor. Vi tränar medan bebisen ligger på en matta bredvid. På så sätt har jag kunnat slå två (tre) flugor i en smäll. Jag har fått träning och både jag och mitt barn träffar andra. Promenader med barnvagnen blir det också en del av, och jag tycker det är väldigt trevligt att vara ute och gå med barnvagnen. Dessutom trivs mitt barn i vagnen och brukar sova. Win win!

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Träffa andra i samma situation

Precis som när jag fick min diabetesdiagnos var det att bli mamma något helt nytt för mig. Jag har känt ett behov av att träffa andra i samma situation för att utbyta erfarenheter, tankar och funderingar. Där jag bor finns det många fina erbjudanden man kan ta del av under mammaledigheten. Jag har dessutom tagit initiativ för att lära känna andra mammor genom olika aktiviteter och mammagruppen som jag tilldelades på vårdcentralen.

LÄS ÄVEN: Förstagångsgravid med diabetes

Klok kosthållning

Jag var spänd på hur min kropp och blodsockret skulle reagera på amningen. Jag har hört flera säga att de blev väldigt hungriga och att det också skulle påverka blodsockret. Men jag skulle inte påstå att jag känner mig så mycket hungrigare. Men jag har definitivt märkt att det påverkar blodsockret och tar energi. Det är lite svårare att reglera blodsockret och jag får känningar lite oftare.

Trots det har det varit viktigt för mig att upprätthålla rutiner med regelbundna måltider och bra matval. När man går hemma kan det lätt bli att man småäter. Jag gillar att gå på café och liknande, men försöker att göra kloka matval. Och att göra skillnad på vardagar och helger även jag är hemma varje dag. 

För min del har det underlättat att planera mina dagar och att gå ut varje dag för att ta hand om min diabetes och psykiska hälsa under mammaledigheten.

LÄS ÄVEN: Graviditeten gör att jag blir mer insulinkänslig

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig