Stories och livet

Att festa med diabetes typ 1 kräver planering

Publicerad för första gången: 28.05.23
kvinna med vin, att festa med diabetes typ 1kräver planering Illustration foto: Getty images.

Ja, att festa med diabetes typ 1 kan vara en utmaning, och ofta gör jag samma fel. En bra tumregel är att ta med sig tillräckligt med känningsmat, men vad mer kan det vara smart att tänka på?

När jag var tonåring gillade jag verkligen att festa. Det kan vara en risksport i sig med tonåringar och alkohol, men på den tiden hade jag inte den extra utmaning som jag har idag i form av diabetes typ 1.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Även om jag festar mer sällan nu när jag närmar mig 30, vill jag ändå kunna gå ut ibland.

För inte så länge sedan hade jag några australiska vänner på besök. Sista kvällen innan de skulle åka hem bestämde vi oss för att gå ut. Vi började kvällen lugnt med middag på en restaurang. Redan under middagen hade jag räknat fel på insulindosen och fick därför en ganska kraftig känning. Jag hade med mig godiset Lovehearts i väskan och var tvungen att sitta ett tag innan vi kunde gå vidare.

LÄS ÄVEN: Det finns mycket hjälp och tröst att få i diabetescommunityn

Känning och högt blodsocker om vartannat

När vi äntligen kunde gå vidare och mitt blodsocker hade återhämtat sig glömde jag snabbt episoden. Men det som ofta händer en sådan kväll är att jag hamnar i en ond cirkel. Den onda cirkeln ser ut så att jag först får en känning, äter för mycket socker eller kolhydrater och därför får för högt blodsocker. Jag sätter då mer insulin för att korrigera detta, och hamnar i känningsstadiet igen. Så där kan det hålla på.

Under kvällen gick jag som vanligt igenom flera omgångar med för högt och för lågt blodsocker. Under perioderna med normalt eller för högt blodsocker kunde jag dansa och prata. När jag fick en känning var jag dock tvungen att sätta mig ner, vila och äta mer godis. Under kvällen tog så mitt godis slut. Som tur var kunde jag köpa coca cola i baren så det gick trots allt bra.

Accu-Chek Mobile

LÄS ÄVEN: Feber med diabetes typ 1

Varför lär jag mig aldrig?

Trots att jag varit med om liknande situationer flera gånger tidigare de senaste tre åren med diabetes, så fortsätter det hända. Jag tror att det beror på att även om jag är medveten om det så är det svårt att beräkna mängden insulin när det är något man gör sällan. Jag vill inte gå runt med skyhögt blodsocker, men hamnar istället i en mycket värre situation.

Min lärdom till nästa gång jag ska festa är därför: För det första måste jag se till att ha med mig tillräckligt mycket känningsmat, kanske även något med lite långsammare kolhydrater än rent socker. För det andar måste jag vänta längre innan jag sätter en korrigeringsdos, och sätta mycket små doser i taget.

Vad mer kan det vara bra att tänka på?

LÄS ÄVEN: 8 vanliga symptom på diabetes

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant