Stories och livet Träning och hälsa

Undrens tid är inte förbi! Alexander, med rätt att föra diabetesdagbok.

Publicerad för första gången: 16.02.18 | Senast redigerad: 26.02.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
I mitt diabetes-vilda västern har en ny sheriff kommit till staden och ett visst lugn har infunnit sig.

Hur jag sköter min diabetes? Som en konstnär!

Med improvisation, kraftiga impulser och ambition går det rätt vackert till! Utan att skryta är mitt HbA1c skapligt sjyst. MEN. Det finns rejäl utvecklingspotential och jag misstänker att jag kört fast i gamla hjulspår…Sedan ett decennium tillbaka…

Accu-Chek Instant

Det har blivit för mycket ’feeling’ och för lite saklig analys. Jag är trött på trollformler och magi och ’det löser sig i stunden’ med min diabetes och vill ha in mer matematik och struktur.

Nytt år, nya möjligheter

Och med nya möjligheter tänkte jag föra dagbok, diabetesdagbok.

Min diabetessköterska har nämnt kaloriräkning och diabetesdagbok i säkert tio år men jag har alltid ryggat tillbaka och fräst som en katt! Att registrera och anteckna blodsockervärden, dippar, höjder, insulindosering o.s.v. har helt enkelt inte funnits på kartan. Vad jag väntat på är någon/något som med ett bestämt grepp leder mig i rätt riktning – knäpper mig på näsan och ber om min fulla uppmärksamhet!

Tack vare en oväntad introduktion landade appen mySugr i min hand.

mySugr

Min såsiga inställning à la ’bra karl reder sig själv’ har nöjt sig med att kolhydrater är ord för filosofer och dietister.   

Accu-Chek Instant

Därför blev första steget att knäcka gåtan med kolhydraten. P.g.a. min tidigare allergi mot all form av kolhydraträkning och tabeller tog det en liten stund att göra sig införstådd.

Som exempel innehåller en semla, lite beroende på situation ca. 5 enheter insulin i min värld. Eller 4 enheter. Eller vad min konstnärsnerv påkallar. Men relationen semla = 40g kolhydrater känns uppiggande friskt och fräscht för en trettioårig gubbe. Semlan innehåll kan kvantifieras… In med siffrorna i telefonen! Fascinerande. Sent ska syndare vakna! Nu var jag igång.

—————

Att mata mySugr med daglig information kräver några minuter per dygn. Ett par minuter är ingenting för en person som spenderar timmar framför skärmen.

Sådant jag loggar är:

  • Blodsocker, framförallt innan samt två timmar efter måltid.
  • Bolusdoser, både i samband med mat och korrigering.
  • Dagliga aktiviteter såsom kontorsjobb, läggdags o.s.v.
  • Fysisk krävande eller stillasittande aktiviteter.
  • Hypo/hyperglykemi

Sedan kan jag mot kvällskvisten i lugn och ro utvärdera diabetesdagen som gått med appens statistiska verktyg.

 

Andrum för andfådda

I samband med att jag knappar uppgifterna gör jag något nytt. Jag pausar mitt fartfyllda liv. Paus. Analyserar mina värden och vad jag ska stoppa i mig, adderar och subtraherar, för in tillgänglig data och loggar. Klart.

Det kan låta märkligt för många men jag har inte gjort det tidigare. Det har tvärtom varit fråga om skott från knäna.

Översikten tycker jag är mySugr:s största styrka

Det blir t.ex. smärtsamt uppenbart att min skidbacke mellan kl. 20-24.00 är ett återkommande inslag. Jag ser att bolusdosen till middagen var för klen och skjutsade mig som en ankarlift raka vägen upp till toppen av skidbacken…

De enda fasta referenser som existerat i mitt diabetesliv är pumpen och blodsockermätare.

Mellan dessa giganter har det funnits ett glapp som jag tycker att mySugr har lyckats överbrygga.

Att föra diabetesdagbok, något som varit OMÖJLIGT för mig; har visat sig vara enklare än jag tidigare trott.

Appen har avancerade funktioner och jag har bara strykit på ytan av dess möjligheter. Innan jag beger mig djupare in i mySugr:s värld ska jag se till att trumma in appens grund i ryggraden. Är fortfarande nybörjare men det tar sig!

Tips till alla er där ute, logga mera! Bra grejer.

Här kan du läsa mer om och ladda ned mySugr
En demo av appen mySugr och dess funktioner finns på youtube:

Se fler blogginlägg av Alexander Edenwind:

Har jag någonsin sett min diabetes i vitögat?

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare