Stories och livet

5 tips för en hälsosammare sommar

Publicerad för första gången: 03.07.23
Tre tjejer äter glas. 5 tips för en hälsosammare sommar Illustration foto: Getty images.

En stabil blodsockernivå är viktigt även på semestern. Här är fem bra tips som jag brukar använda mig av på sommaren.

Tycker du att det är svårt att äta hälsosamt när det är varmt och semester? Några enkla knep är allt som behövs för en lite hälsosammare sommar och att man inte kommer bort från vardagsvanorna helt.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Drick tillräckligt med vatten

Börja gärna dagen med ett stort glas vatten. Det är sunt och uppfriskande. På sommaren är det extra viktigt att dricka mycket vatten, speciellt när det är varmt. Se till att få i dig tillräckligt med vatten under dagen, och kom ihåg att hunger ofta förväxlas med törst. Om du är hungrig, drick först ett glas vatten och känn efter om du fortfarande är hungrig. Det är också en bra idé att dricka ett glas vatten före en större måltid. Då fyller du magen lite, vilket gör att risken att du äter dig proppmätt minskar. Det är nämligen varken hälsosamt eller bra för kroppen.

LÄS ÄVEN: Att festa med diabetes typ 1 kräver planering

Ha en vegetarisk dag!

2019 tror jag var året då det lanserades flest veganska och vegetariska substitut. Det finns så många bra och spännande produkter på marknaden som är bra både för kroppen och för miljön. Du behöver inte äta köttsubstitut för att äta vegetariskt. En mättande sallad med bra och näringsrika ingredienser kan räcka länge. Se bara till att du äter tillräckligt mycket så att du inte blir hungrig igen efter en timme. Ett bra tips är att tillsätta bönor och linser till maten. Det är både proteinrikt, gott och hälsosamt.

Gör din egen glass

Glass hör till sommaren, men det går att äta glass även om du vill ha en hälsosammare sommar. Att göra sin egen glass ibland kan vara trevligt för omväxlings skull. Du kan antingen göra den på sockerfri saft, bär eller mejeriprodukter som kvarg och skyr. Det finns många recept på nätet som innehåller färre kalorier än den vanliga gräddglassen med socker.

Själv gör jag isglass på sockerfri saft. På så sätt sparar jag både kalorier och pengar och håller nere blodsockret.

Accu-Chek Mobile

LÄS ÄVEN: Råd för ett bra liv med diabetes typ 1

Planera dina måltider så mycket som möjligt

På semestern eller sommarlovet följer vi inte samma rutiner som till vardags. Vi sover längre, måltiderna serveras inte på samma tider och man äter ofta mer för att man sitter till bords längre. Och så måste det så klart få vara! På sommaren har du dock mer tid över och planering är nyckeln till hälsa för många.

Om du åker och handlar på fastande mage, vet du vad som händer… Om du kan planera dina måltider några dagar framåt och handla för flera dagar i taget, är det enklare att skapa hälsosamma måltider. Sätt dig ner och gör upp en lista över vad du ska göra och vad du ska handla. Försök även att inkludera grönsaker i varje måltid!

Se till att röra på dig lite varje dag

Under semestern har vi gott om tid och ingen ursäkt för att inte röra på oss. Semestern är ett gyllene tillfälle att komma igång med rörelse och träning! Oavsett om det är en löptur ensam, en promenad med svärfar eller att hoppa studsmatta med barnen, finns det oändliga möjligheter att röra på sig på sommaren. Få upp pulsen och svettas lite. Det är bra både för kroppen och för blodsockret!

Vad är ditt bästa semestertips för en hälsosammare sommar?

LÄS ÄVEN: Äntligen kan jag sova utan rädsla för att få en känning

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare