Stories och livet

4 saker som har förändrats under mina år med diabetes

Publicerad för första gången: 18.12.20 | Senast redigerad: 04.10.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
4 saker som har förändrats under mina år med diabetes Illustration foto: Getty images.

Jag har levt längre med diabetes än utan, och jag har för länge sedan glömt hur livet utan diabetesdiagnos tedde sig. Men vad har egentligen förändrats under mina år med diabetes?

Under mina 17 år med diabetes har det naturligtvis hänt väldigt mycket, både när det gäller behandling och kunskaper om diabetes, men också i hur jag ser på och hanterar sjukdomen.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Jag vill ta upp 4 saker som har förändrats under mina år med diabetes fram tills nu:

1. Bättre behandlingsutrustning och fler valmöjligheter

När jag fick diabetes fick jag två sprutor och en, med dagens mått mätt, gigantisk blodsockermätare att sticka fingrarna med. Det var den utrustning jag använde för att behandla sjukdomen. Jag fick också några informationshäften och en loggbok.

Som jag skrivit om tidigare kämpade jag med spruträdsla, och det dröjde som tur var inte många år innan jag fick tillgång till en insulinpump. Om det var vanligt vid den tid då jag fick diabetes vet jag inte, men idag kan man välja fritt mellan pump och penna, och det finns många olika varianter av båda. Då fanns bara två insulintyper att välja mellan: snabbverkande och långtidsverkande. Idag finns det många olika insulinpumpar och insulintyper.

När man har gjort det tillräckligt länge blir man också van vid att sticka sig i fingret varje gång man ska mäta blodsockret. Ändå var det som om hela livet förändrades till det bättre när jag först fick en kontinuerlig glukosmätare och sedan en sensor som jag bara kan skanna av för att kolla blodsockret. Att något sådant var möjligt kunde jag inte föreställa mig under det tidiga 2000-talet när jag fick min diagnos. 

LÄS MER: Det är aldrig för sent att lära sig något nytt

2. Hur man ser på diabetes

Det jag minns allra bäst från den första tiden efter att jag fick diabetes var allt fokus på socker. Jag fick för allt i världen inte äta sötsaker, och huset rensades på allt som innehöll socker.

Accu-Chek Mobile

Nu vet jag inte vilken slags information som ges till dem som får diabetes idag, men jag har träffat många näringsfysiologer, diabetessjuksköterskor och andra specialister genom åren. De allra flesta rekommenderar att man ska följa de allmänna kostråden och äta på det sätt som rekommenderas till resten av befolkningen.

4 saker som har förändrats under mina år med diabetes
Foto: Privat.

Jag har också noterat en ny och positiv trend de senaste åren, nämligen ett större fokus på de mentala aspekterna av att leva med diabetes och de utmaningar det kan medföra. 

3. Utbudet av sockerfria produkter

Det utbud av sockerfria produkter som fanns när jag var yngre kan inte jämföras med dagens. Det fanns ett par sorter sockerfri saft (bara Fun Light) och ett par sockerfria läsk. Vi åkte till Sverige för att köpa sockerfritt godis, och jag åt så mycket av det att jag blev dålig.

Idag finns det betydligt mer att välja bland. Det finns många olika sorters läsk, godis, saft etc. utan tillsatt socker. Att hitta ersättningsprodukter eller alternativ är inte längre något problem, och det är jag väldigt tacksam över. 

LÄS MER: Därför har jag alltid med mig extra diabetesutrustning

4. Mina egna tankar kring kropp och mat

Min syn på min egen kropp, diabetes och kost under årens lopp kan liknas vid en bergochdalbana. Det har varit smärtsamt, svårt och tagit otroligt mycket energi. Jag har varit ett kontrollfreak, och jag har ignorerat sjukdomen. Jag haft min beskärda del av dåligt samvete.

Mitt förhållande till mat, kropp och diabetes har varit en process som upptagit en stor del av min tankeverksamhet. Idag befinner jag mig på en mycket bra plats, och jag är glad över att det idag finns en större medvetenheten kring att många kan ha svårt att hantera mat och diabetes.

LÄS MER OM VÅRA PRODUKTER på Accu-chek.se

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant