Stories och livet

Vid årets tolvslag lovar jag mig inte ett lägre HbA1c

Publicerad för första gången: 27.12.18
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

När nu 2018 lider mot sitt slut, filar många på löften inför det nya året. Det kan handla om att sova mer, sluta röka, äta mindre sötsaker, träna mer eller gå ned i vikt. För diabetiker handlar det alltsom oftast om att sänka sitt långtidsvärde – sitt HbA1c. Oavsett vad så handlar det oftast om att ”bli ett annat, bättre jag” på ett eller annat sätt. I år försöker jag tänka annorlunda.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Du behöver inte förändra DIG för att se en förändring i livet. Jag vet att samhället gärna trackar ned på dig tills du tycker att du borde tappa några kilo, skippa godiset eller löpträna varje dag. Det är svårt att stå emot. Vi fokuserar mer på att bli omtyckta och accepterade av andra, än av oss själva.

Som diabetiker ”betygsätts” vi och våra ansträngningar lätt med siffror. Vikt, träningsfrekvens, provsvar… och samtidigt som allt det (såklart) är väldigt viktigt, är det lätt att tappa bort personen bakom siffrorna. Det ligger närmre att ställa frågan ”Vad har du i HbA1c?” än att undra ”Hur mår du?”. Därför tänker jag skippa alla vanliga nyårslöften i år, och försöka fokusera på sådana som kan tillföra värde till mig liv – i det långa loppet:

Under 2019 ska jag …
… ta frekventa pauser från skärmar och sociala medier – välbehövliga reality checks!
… berömma mig själv för de ansträngningar jag faktiskt gör dag ut och dag in.
… tacka min kropp för allt den gör för mig!
… lita på magkänslan framför internets många ”experter”.
… spendera tid med, och uppskatta, människorna runt omkring mig i livet.

Och om jag ändå ska ha några diabetesrelaterade löften, så ska jag …
… byta lancett i blodprovstagaren oftare..!
… hålla mig up-to-date med forskning, och fundera på hur jag själv kan bidra.
… skaffa en diabuddy eller bli mentor åt någon nydiagnosticerad. Stöd är det finaste som finns!

Klappa dig på axeln, ta en liten klunk bubbel och spana på fyrverkerierna i gott sällskap.

Accu-Chek Mobile

Du är en stjärna. Du gör allt du kan. Du är INTE siffror på ett papper – låt inte dina målsättningar i livet vara det. Satsa på att leva och vara glad. Det är du värd.

Gott nytt, hälsosamt och glatt år!

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig