Stories och livet

Vägen tillbaka, del 1

Publicerad för första gången: 22.09.16
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

Frusen skuldra i båda axlarna och 8 år av inaktivitet, smärta och flera år av läkemedelsberoende. Ni som läst mitt inlägg om detta vet vad jag gått igenom. I mars 2016, efter en mycket lyckad operation, beslutar jag mig för att ta mig tillbaka till livet igen. Jag hade tappat all kondition. Jag blev trött av att gå upp för en trappa. Jag befann mig nere på 0 och behöver verkligen komma igång igen.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Jag väljer att koncentrera mig på 3 olika delar:

  • Kondition
  • Rörlighet/styrka i mina axlar
  • Kost

Konditionen existerar inte. Jag tar kortare promenader och har stor hjälp av min hund som behöver komma ut. Det blir 3-4 turer om dagen och sällan längre än någon kilometer, men det är otroligt hur fort man kan återhämta sig från totalt sängläge. På någon vecka kan jag öka sträckan med det dubbla och jag skaffar mig en app som hjälper mig att hålla reda på tid, längd och mängd. Mitt tips är definitivt att mäta sig själv och faktiskt se de framsteg som man gör. Det blir en sporre till träning. Att gå i rask takt minst 30 minuter varje dag är mycket bra träning där konditionen ökar och man bränner fett. Mina tider minskade från 12,30 min/km till 10 min/km på bara några veckor. Min vikt gick från 94 kg till 86 kg tack vare träning och kost.

simon_blogg2Rörligheten i axlarna fick prioritering före styrka. Med god hjälp från min sjukgymnast Johan skapade vi ett program för att stretcha ut den opererade axeln och vissa övningar med gummiband för att få styrka att genomföra stretchningen. Eftersom 8 år av inaktivitet i högeraxeln gjort den väldigt svag var lättare styrkeövningar med gummiband en nödvändighet. Om ni genomgår en operation så får ni inte fuska med stretchövningarna. 12 veckors arbete efter operation är värt besväret.

Kosten var nog det lättaste att förändra. Jag bestämde att jag inte skulle ta bort någonting utan bara styra mängden. Blev jag bjuden sa jag aldrig nej utan kompenserade istället med att äta mindre av något annat. Viktigt för mig var också att undvika alla sorter av ersättningspreparat och bara hålla mig till ”riktig” mat. Anledningen till det är att man enkelt kan få i sig det man behöver genom variation till en bråkdel av kostnaden. Jag är också övertygad om att kroppen tar mer skada av onaturliga pulver och tabletter. Min viktminskning beror på styrning av kaloriintag i samband med motion (även här finns det appar som kan hjälpa till), inte något “mirakelpulver”. Om ni prövar denna metod, tänk på att inte minska intaget för mycket eftersom kroppen behöver energi. Jag behöver c:a 2000 kalorier/dygn i viloläge och styr mot 2300-2500 kalorier/dygn då jag även promenerar minst 30 minuter om dagen och tränar styrka varannan dag.

I nästa inlägg kommer jag beskriva jag de stretchövningar som hjälpt mig.

Accu-Chek Instant

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare