Mat och recept

Supergod jordnötskaka

Publicerad för första gången: 26.07.16
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

Kolhydrater per 100 gram kaka: cirka 25 gram

Accu-Chek Mobile

Många diabetiker tänker på sin kosthållning och har därför skurit ner på sötsaker och vitt socker. Här får du ett recept på en jordnötskaka som är sötad med sukrin och inte innehåller vanligt vitt socker. Den innehåller färre kolhydrater än vanliga kakor, och är därmed också snällare mot blocksockret. Bottnen består av jordnötter, havregryn och mörk choklad, täckt av ljuvlig karamell.

Sukrin Gold – ett alternativ till socker
Sukrin Gold består av sukrin (erytritol), tagatos, glycerol, maltextrakt och stevia. Alla sötningsämnena är naturliga. Sukrin Gold innehåller mycket få kalorier (8 kcal per 100 g) och påverkar blodsockret ytterst lite. Många tycker att Sukrin Gold smakar bättre än sukrin, och man får inte lika lätt den kylande effekt som sukrin är känt för. Du kan gärna kombinera Sukrin Gold med andra sötningsämnen som t.ex. Tagatesse eller vanlig honung.

Jordnötskaka
Botten:

110 gram jordnötter
60 gram havregryn
50 g mejerismör
30 gram sockerfri mörk choklad
2 msk Sukrin Gold

Tips! Välj råa, osaltade jordnötter och strö salt av god kvalitet över karamellen.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Gör så här:

  • Hacka chokladen i bitar.
  • Smält smöret, häll i Sukrin Gold och blanda väl.
  • Ta av kastrullen från plattan och smält chokladen i smöret.
  • Hacka jordnötter och havregryn till en fin massa i en matberedare.
  • Häll i smörblandningen och kör vidare tills allt är blandat.
  • Fördela massan i en vanlig brödform.

Topping:
2 dl grädde
4 msk Sukrin Gold
100 g smör
Jordnötter till dekoration

Gör så här:

  • Smält smöret, häll i Sukrin Gold och grädde och låt koka på svag värme tills blandningen tjocknat (cirka 20 min). Rör runt då och då.
  • Häll över blandningen i brödformen och strö på hackade jordnötter och ev. Maldon-salt (om du använder osaltade jordnötter).
  • Sätt in kakan i frysen i en timme, sedan är den klar att serveras.

Tips! Det är så lite vätska i kakan att det går bra att äta den fryst.

Välj helst råa, osaltade nötter
Saltade nötter doppas oftast i olja innan de saltas. Hög temperatur kan förstöra fettsyror (som Omega-6 och Omega-3), och den olja som nötterna doppas i är vanligtvis en billig olja av dålig kvalitet. Därför är det mycket bättre att välja råa jordnötter. Till denna kaka smakar det gott med lite salt, men du kan enkelt salta själv, antingen på toppingen eller i botten.

Till fredagsmyset, kanske?

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile