Kolhydrater per portion: 15 gram
Fiber per portion: 6 gram
Det här är en riktig höstsoppa och den är perfekt nu när temperaturen kryper neråt.
Soppan görs med ugnsrostade grönsaker, vilket ger den en djupare och fylligare smak än att koka grönsakerna. Med rostade, kryddiga pumpafrön som topping blir det en riktigt god middag!
PROVA ÄVEN: Krämig tomatsoppa med mozzarella
Ingredienser
För en stor kastrull (4 portioner):
1 liten Hokkaido-pumpa (ca. 500 gram fruktkött utan skal och kärnor)
1 squash
2 rödlökar
3 vitlöksklyftor
1 stort äpple
2 matskedar olja
3 dl grädde
1 grönsaksbuljongtärning
Salt, peppar
Vatten till rätt konsistens
Topping:
Pumpafrön
Chiliolja (eller vanlig olivolja)
Havssalt
Stekt kyckling, om så önskas
Lite extra chiliolja om så önskas
Gör så här
- Värm ugnen till 200 grader med över- och undervärme.
- Skär bort skalet, ta bort kärnorna och skär pumpan i stora bitar. Skär äpple, squash och lök i lika stora bitar. Skala vitlöksklyftorna.
- Lägg alla grönsaker i en djup form eller ugnssäker form, ringla över olja och rosta i ugnen i ca. en halvtimme – till dess att grönsakerna är mjuka och har fått lite färg.
- Lägg buljongtärningen och grädden i en kastrull och koka upp på låg värme tills buljongtärningen har löst sig. När grönsakerna är klara, lägg dem i grytan (inklusive grönsaksbuljongen) och använd en stavmixer för att purera allt till en slät soppa. Späd med vatten till önskad konsistens och krydda med salt och peppar.
- Låt soppan sjuda medan du rostar önskad mängd pumpafrön i lite chiliolja och kryddar med flingsalt.
- Häll upp soppan i skålar och toppa med rostade pumpafrön, stekt kyckling (om du vill ha mer protein i din måltid) och ringla över lite extra chiliolja. Smaklig måltid!
PROVA ÄVEN: Squashpasta med purjolök och chorizo
Källa för beräkning: matvaretabellen.no och tillverkarnas hemsidor.
Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.


