Mat och recept

Sötpotatisvåfflor för dig som har diabetes

Publicerad för första gången: 22.03.17
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

16 våfflor, innehåller cirka 22,6 gram kolhydrater

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Godsaker som förknippas med mys, som till exempel våfflor, kan vara en utmaning när det gäller en jämn och balanserad kontroll av blodsockret, eftersom de ofta bidrar med en rejäl dos kolhydrater. Dessa våfflor har förvisso inte heller något lågt innehåll av kolhydrater, men många av de snabba kolhydraterna från vitt mjöl och socker har bytts ut mot kolhydrater från komplexa källor med mycket fibrer och långsamma kolhydrater i form av sötpotatis, havregryn och banan.

Dessutom är de glutenfria, under förutsättning att du använder glutenfria havregryn. Om du vill undvika banan, som innehåller en stor andel snabba kolhydrater, kan du byta ut bananerna mot lite mer kokt sötpotatis, men då blir inte våfflorna lika söta. Ev. kan du även använda ett alternativt sötningsmedel som inte belastar blocksockret, som t.ex. stevia eller sukrin.
Pröva dig fram och använd det som du tycker fungerar bäst för just dig. Detta recept är avsett för mys och trivsel, och trots kolhydratinnehållet är våfflorna välbalanserade och bidrar med många nyttiga fibrer som hjälper dig att kontrollera innehållet av kolhydrater. Du kan gärna byta ut bovetemjölet mot en mjölsort som fungerar bra för dig. Om du inte har ett våffeljärn kan du använda receptet för att laga pannkakor/plättar. Hoppas det smakar!

En av sötpotatisens effekter är att stabilisera blodsockret, minska insulinresistens och minska kolesterolet. Personer med diabetes 2 borde äta mer sötpotatis. Effekten är så god att om du äter sötpotatis tillräckligt ofta (minst ett par gånger per vecka), kan det ha en medicinsk effekt. Det berättar läkaren, homeopaten och akupunktören Bernt Rognlien. Källa: Godt.no

Sötpotatisvåfflor
Cirka 16 st.

Du behöver:
• 1 stor sötpotatis, ev. 2 små
• 2 väl mogna bananer
• Mjöl av 5 dl havregryn
• Cirka 2 dl bovetemjöl (eller annat mjöl om så önskas)
• 1 krm salt
• 1 tsk kanel
• 1 tsk kardemumma
• 6 ägg
• 300 g kvarg (ev. naturell yoghurt)
• Smör till gräddning

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Gör så här:
Skala sötpotatisen, dela den i småbitar och koka den mjuk. Mal havregrynen till mjöl med en stavmixer/mixer. Blanda alla ingredienserna i en stor skål, och kör alltihop till en jämn smet med en stavmixer. Justera ev. konsistensen med mjölk/vatten eller mjöl.
Smeten ska vara relativt tjock. Grädda våffelsmeten i ett våffeljärn, eller stek pannkakorna/plättarna i en stekpanna. NJUT!

Vänliga hälsningar
Hanna Dale

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant