Stories och livet

“Ryck upp dig, du har den enkla diabetesvarianten!”

Publicerad för första gången: 28.09.17 | Senast redigerad: 03.12.20
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Den enkla diabetesvarianten, Karolina med laptop Foto: Privat.

Är typ 2-diabetes verkligen “den enkla diabetesvarianten”? Det är ord man inte vill höra, speciellt inte ifrån en diabetessjuksköterska.

I slutet av mars 2017, sökte jag hjälp för första gången på min dåvarande vårdcentral. Jag orkade inte leva med denna sjukdom längre. Den hade tagit över mitt liv, jag andades diabetes. Jag ville ha hjälp hur jag skulle hantera mina känslor och mina tankar. Det påverkade mig, min omgivning samt min diabetes negativt.

Accu-Chek Mobile

Så jag ringde i desperation till min vårdcentral att jag ville träffa en diabetessjuksköterska som jag kunde prata med. En diabetessjuksköterska som skulle bli min, en som visste direkt vem jag var och mina problem.

LÄS ÄVEN: Typ 2-diabetes kan starta mer än 20 år innan diagnosen ställs

Du har den enkla diabetesvarianten

En tid fick jag relativt snabbt, men efter mötet med henne gjorde det bara mig mer arg. Jag satt och berättade mina problem för henne, hur mina värden lekte berg och dalbana och hur besviken jag var på vården som inte hade tagit mig på allvar.

Hon satt bara och tittade på mina värden (som vid just det tillfället såg helt katastrofala ut) och min diagnos, det enda hon sa var.

– Meh ryck upp dig, du har den enkla diabetesvarianten.

Accu-Chek Mobile

Jag hann inte riktigt reagera så mycket vid det tillfället. Men det gjorde inte min depression bättre, utan det blev bara sämre och jag ville inte träffa någon mer på denna vårdcentral.

LÄS ÄVEN: Ställ krav för din egen hälsa

Jag kommer aldrig gömma de där orden

Jag mådde så dåligt pga min diabetes och tyckte att jag hade varit så duktig som tog mig modet att söka hjälp. Ett steg mot ett bättre mående, som resulterade i ett steg närmare en depression.

I efterhand så började men tänka på vad det var som egentligen hände och det gjorde mig så arg att en diabetessjuksköterska kunde säga så. Men jag fick träffa en psykolog som hjälpte mig.

Att kämpa med en sjukdom som aldrig kommer försvinna och en depression är aldrig en bra kombination. Men idag mår jag bättre, tack vare andra diabetesvänner. Men jag kommer aldrig gömma de där orden…

Läs om våra Accu-Chek-produkter här.

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare