Stories och livet

Diabetesias röst: 10 sätt att fira Världsdiabetesdagen

Publicerad för första gången: 12.11.16 | Senast redigerad: 30.10.20
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Diabetesias röst: 10 sätt att fira Världsdiabetesdagen Foto: Privat.

14 november firas Världsdiabetesdagen över hela världen med initiativ av olika slag. Här är tips om hur man firar världsdiabetesdagen.

Vi har gått in i den blå månaden, i vår alldeles egen månad. Diabetes awareness month. Typ 1, typ 2, LADA, graviditetsdiabetes och alla andra typer. Att inte fira är såklart ett alternativ, men här är en lista med tips på hur du kan hjälpa till att belysa diabetes på olika sätt, och fira världsdiabetesdagen.

Accu-Chek Instant

1. Klä dig i blått

Under november månad pågår en stående kampanj i form av #BlueFridays, där människor över hela världen dressar upp i blått under arbetsveckans sista dag. Andra klär sig i blått alla månadens dagar. Blå är en färg som syns, använd din klädstil som en vandrande reklampelare!

2. Tryck på en ”blue ring”-pin på jackan

På olika webbsidor säljs pins av olika slag. Skaffa några stycken från Barndiabetesfonden, från Diabetesfonden eller direkt från IDF – och tryck på en på varje jacka eller kavaj du bär. Nyfikna frågor kan leda till upplysande diskussioner!

LÄS ÄVEN: HbA1c är inte et betyg på dig som person

3. Skänk en slant till forskningen

Tankar och empati i all ära, men vad vi med diabetes verkligen önskar oss på ”vår dag” är ett litet bidrag till forskningen. Små bidrag som stora. Allt för att vi en dag ska kunna säga ”Jag hade diabetes”.

4. Posta några extra ”blå poster” i sociala medier

Många idag använder sig av sociala medier i sitt vardagliga liv. Varför inte använda dessa kanaler för att sprida lite kunskap, sticka hål på några fördomar och uppmuntra ett bidrag till forskningen!

Accu-Chek Mobile

5. Delta i en föreläsning eller digitalt event

På grund av Covid-19 arrangeras lite i år, men det kan fortfarande finnas digitala event som planerats runt om i vårt avlånga land.

6. Gör extra efterforskning

Utnyttja vår blå dag till att upplysa dig själv. Läs på om ketoner, kolhydrater, ny teknik eller något annat som intresserar dig. Diabetesvärlden är ständigt föränderlig, och det kan gynna dig att hålla dig uppdaterad!

LÄS ÄVEN: Brutit en ny barriär med öppenhet om diabetes

7. Baka en tårta

Varför inte fira den blå dagen med en riktigt god tårta? Bara för att det är gott, eller för att göra ett statement kring att vi faktiskt inte är sockerallergiker. Baka en själv, smaka någon annans eller köp en – fira på!

8. Lys upp en byggnad i blått

Över hela världen lyses stora som små byggnader upp med blått ljus. Allt ifrån Globen, till det lutande tornet i Pisa, till operahuset i Sydney, till.. ditt hus? Barnens trädkoja i trådgården?

9. Ge varandra en uppmuntrande virtuell kram

Ett viktigt och värdefullt sätt att fira vår blå dag på, är att uppskatta det jobb vi gör för varandra. Allt stöd som finns online 24 timmar om dygnet, alla ”diabuddies” som vet hur det känns att leva med det vi gör. Ge varandra en värmande virtuell kram!

LÄS ÄVEN: Det är aldrig för sent at lära sig något nytt

10. Klappa dig själv på axeln

Och sist men inte minst – glöm inte bort att ge dig SJÄLV en klapp på axeln. Du är grym, en riktig superhjälte som kämpar dag ut och dag in. Var stolt över dig själv!

Kolla in Diabetesia på Facebook her. 

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare