Stories och livet

Redaktörens röst: 10 sätt att fira Världsdiabetesdagen

Vi har nått halvvägs in i den blå månaden, i vår alldeles egen månad. Diabetes awareness month. Typ 1, typ 2, LADA, graviditetsdiabetes och alla andra typer. På måndag firas Världsdiabetesdagen över hela världen med initiativ av olika slag. Att inte fira är såklart ett alternativ, men här är en lista med tips på hur du kan hjälpa till att belysa diabetes på olika sätt om du vill:

  1. Klä dig i blått. Under november månad pågår en stående kampanj i form av #BlueFridays, där människor över hela världen dressar upp i blått under arbetsveckans sista dag. Andra klär sig i blått alla månadens dagar. Blå är en färg som syns, använd din klädstil som en vandrande reklampelare!
  2. Tryck på en ”blue ring”-pin på jackan. På olika webbsidor säljs pins av olika slag. Skaffa några stycken från Barndiabetesfonden, från Diabetesfonden eller direkt från IDF – och tryck på en på varje jacka eller kavaj du bär. Nyfikna frågor kan leda till upplysande diskussioner!
  3. Skänk en slant till forskningen. Tankar och empati i all ära, men vad vi med diabetes verkligen önskar oss på ”vår dag” är ett litet bidrag till forskningen. Små bidrag som stora. Allt för att vi en dag ska kunna säga ”Jag hade diabetes”.
  4. Posta några extra ”blå poster” i sociala medier. Många idag använder sig av sociala medier i sitt vardagliga liv. Varför inte använda dessa kanaler för att sprida lite kunskap, sticka hål på några fördomar och uppmuntra ett bidrag till forskningen!
  5. Dra ihop till – eller gå på – ett event. Reka med ditt gym, en bygdegård eller arbetsplatsen. Samla människor och hitta på något, ät middag ihop, ring in en artist eller en föreläsare. Ha trevligt ihop och låt alla vinster gå till forskningen – två flugor i en smäll! Har du inte ork eller tid till det så kan du gå på något av alla de event som redan planerats runt om i vårt avlånga land.
  6. Gör extra efterforskning. Utnyttja vår blå dag till att upplysa dig själv. Läs på om ketoner, kolhydrater, ny teknik eller något annat som intresserar dig. Diabetesvärlden är ständigt föränderlig, och det kan gynna dig att hålla dig uppdaterad!
  7. Baka en tårta. Varför inte fira den blå dagen med en riktigt god tårta? Bara för att det är gott, eller för att göra ett statement kring att vi faktiskt inte är sockerallergiker. Baka en själv, smaka någon annans eller köp en – fira på!
  8. Lys upp en byggnad i blått. Över hela världen lyses stora som små byggnader upp med blått ljus. Allt ifrån Globen, till det lutande tornet i Pisa, till operahuset i Sydney, till.. ditt hus? Barnens trädkoja i trådgården?
  9. Ge varandra en uppmuntrande kram. Ett viktigt och värdefullt sätt att fira vår blå dag på, är att uppskatta det jobb vi gör för varandra. Allt stöd som finns online 24 timmar om dygnet, alla ”diabuddies” som vet hur det känns att leva med det vi gör. Ge varandra en värmande kram – antingen i verkligheten eller en virtuell!
  10. Klappa dig själv på axeln. Och sist men inte minst – glöm inte bort att ge dig SJÄLV en klapp på axeln. Du är grym, en riktig superhjälte som kämpar dag ut och dag in. Var stolt över dig själv!