Mat och recept Träning och hälsa

Några knep och ett recept till dig som vill fira jul och samtidigt må bra!

Publicerad för första gången: 12.12.19
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
recept sockerfri glögg

Julen närmar sig och som diabetiker är det viktigt att vi skaffar oss vanor som gör att vi kan njuta av högtider, utan att betala för det med vår hälsa. Jag tror att det är viktigt att hitta en balans och att den balansen ser olika ut för olika personer. I denna artikel delar jag några av mina bästa knep för en God Jul.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Jag tror att många av valen vi gör i livet är omedvetna och format från vår miljö, uppväxt och traditioner. Varför äter och dricker vi det vi gör? För att vi gillar smaken, för att alla andra i vår omgivning gör det eller för att vi alltid har gjort det? Jag upptäckte att det var flera saker på julbordet som jag åt bara av vana. Plötsligt började jag bli medveten om vilka saker jag verkligen gillade och vilka saker jag kunde klara mig utan. Mitt första steg var att ta bort allt mindre sunt som jag egentligen inte var förtjust i. Istället valde jag att bara unna mig det jag verkligen älskade.

Hitta en balans

När det gäller balans tror jag att det är viktigt att hitta en fördelning mellan nyttigt och mindre nyttigt året runt. Det betyder att man inte äter felfritt merparten av veckan, månaden eller året, för att så kunna vräka i sig på tillfällen när det ”inte räknas”. 

Tänker man så blir julen gärna en period där man äter allt för mycket dålig mat och mår därefter. Det kan underlätta att istället tänka att man har lov att äta det man vill, också det onyttiga i begränsad mängd. Då äter man troligtvis mindre totalt, eftersom man inte måste skynda sig att äta allt man vill när julen äntligen kommer. Slappna av, välj det du är sugen på och njut verkligen av det. Och kom ihåg, det blir jul nästa år igen.

Grunda innan du unnar dig

För att mitt blodsocker ska ligga stabilt när jag äter mindre nyttigt väljer att jag att först få i mig en måltid med protein och fiberrika grönsaker. Det bromsar mitt blodsocker och gör att jag hanterar en större mängd med kolhydrater utan att behöva må dåligt. Dessutom hjälper det mig att äta mindre mängd av det onyttiga eftersom jag är mätt och belåten. Mitt bästa tips för att äta på buffé är att starta med en hel tallrik med sallad och grönsaker. Det lägger en bra grund som gör blodsockret bättre, aptiten mindre och impulskontrollen lättare.

Håll dig aktiv

En annan sak som är viktig är att inte sluta motionera bara för att det är jul eller ledigt. För mig är det helt avgörande att träna, gå promenad eller röra på mig i någon form för att må bra. Det gör också att jag kan äta mer kolhydrater utan att det påverkar mitt blodsocker lika mycket. Speciellt om jag väljer att styrketräna tungt. Då tål jag betydligt mer mat och desto mer snabba kolhydrater. Jag vet att många tänker att det är en tid då man ska vila och inte behöva träna. Men försök att se rörelse som något som förhöjer din ledighet. Istället för något du måste göra, tänk att det är något du vill göra. Och kom ihåg, tjugo minuter är bättre än inget och en promenad är superbra för ditt blodsocker.

Accu-Chek Mobile
Ingredienser till hemgjord sockerfri glögg med sting!

Sockerfria alternativ

För att få smaken av jul utan att påverka blodsockret brukar jag byta ut vanligt socker mot olika varianter av Sukrin. När det gäller choklad använder jag rå kakao med kokosolja eller köper färdig, sockerfri choklad. När det kommer till glögg är min favorit en hemlagad med variant med sting i. Den är enkel att göra och blir godare ju längre den står och kokar. Här kommer recept på min diabetesvänliga och sockerfria glögg.

Du behöver:

  • Färskt äpple (valfritt)
  • Färsk Ingefära
  • Kanelstång
  • Hel Nejlika
  • Hel Stjärnanis
  • Kardemummakärnor
  • Svartpepparkorn
  • Sockerfri saft med päron, äpple eller fruktsmak
  • Vatten

Fyll en stor gryta med vatten, släng i alla kryddor och låt puttra. Saften kan du hälla upp i din kopp eller spä ut i kastrullen om du gillar det bättre. Det är bara att fylla på kastrullen med vatten igen och köra flera avkok på samma kryddbas. 

Jag hoppas att du får njuta av en riktig god jul och samtidigt må bra! 

Varma hälsningar/Susanne 

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig