Mat och recept

Krispiga glutenfria nötkex

Publicerad för första gången: 19.04.16
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

Tid: ca 30 min
Näringsinnehåll baserat på 28 kex.
Kcal: 73 per st.
KH: 3,5 g per st.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Dessa kex fungerar både som kex och knäckebröd, beroende på hur stora du gör dem. Receptet går snabbt att svänga ihop, och kexen kan enkelt göras glutenfria om du använder glutenfria havregryn. Min favoritkombination är dessa kex tillsammans med goda ostar. De passar perfekt om du har bjudit in till ost- och vinmys och behöver ett enkelt tillbehör. Kexen håller sig fint i en tätslutande burk en längre tid och de passar till alla slags pålägg, så du kan baka så många kex du vill! Kexen innehåller få kolhydrater men mycket fibrer och hälsosamma fettsyror, och därmed är dessa små godingar mycket snälla när det gäller blodsockret.

Krispiga glutenfria nötkex
en bakplåt (ca 28 kex)
• 1 dl havregryn
• 300 g blandade nötter och frön (linfrön, sesamfrön, solroskärnor, pumpafrön, valnötter, mandlar osv.)
• 1 nypa salt
• 1 ägg
• ca 2 msk vatten

Så här gör du:
Mal havregryn och nötter till ett mjöl med en matberedare eller mixer. Blanda ihop alla ingredienser tills du har en fast deg. Kavla eller tryck ut degen på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Om du väljer att kavla ut degen kan du täcka den med ett bakplåtspapper, så att kaveln inte fastnar i degen. När du har en jämn platta med en tjocklek på 2-3 mm, kan du skära ut önskat mönster/rutor och grädda degplattan i 200 grader i 10-15 min. Var uppmärksam – kexen ska vara spröda och gyllene. Låt svalna och dela i bitar. Håller sig länge i en tätslutande burk.

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare