Mat och recept

Härlig mörk chokladkaka utan mjöl

Publicerad för första gången: 05.02.16 | Senast redigerad: 09.02.16
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

Du som har diabetes har säkert märkt att kakor och söta bullar med mjöl kan påverka blodsockret mer än söta efterrätter utan mjöl. Det är främst mängden kolhydrater i en måltid som avgör hur mycket blodsockret kommer att stiga. Den här kakan innehåller socker, men jämfört med andra chokladkakor innehåller den mindre kolhydrater. Du får också i dig viktiga aminosyror, naturligt fett och mer vitaminer och mineraler än du får om du köper kakor. Bakar du själv slipper du även alla ämnen som tillsätts för att öka hållbarheten och förbättra konsistensen och utseendet.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Mörk chokladkaka
90 gram smör
60 gram mandel
150 gram mörk choklad (70% kakao)
90 gram socker (eller Sukrin/0,33 gr Stevia)
3 ägg, separerade (se till att ingen äggula finns med i vitan, då tjocknar de inte när du vispar)

Glasyr
100 gram mörk choklad (70% kakao)
½ dl vispgrädde
25 g smör

För att göra kakan
1. Sätt ugnen på 180 grader (170 grader varmluft)
2. Smörj kanterna på en 20cm rund kakform, ha bakplåtspapper i botten
3. Mixa nötterna i en matberedare
4. Smält smör med choklad och 70 gram socker i ett vattenbad
5. Ta bort skålen från värmen och tillsätt de mixade nötterna
6. Vispa äggulorna tills de får en ljusare färg och blanda dem med chokladblandningen
7. Vispa äggvitorna med resten av sockret (20 gram)
8. Rör i lite av äggvitorna i chokladsmeten. Resten vänder du försiktigt i med en slickepott. Blanda väl, men försök att göra det så försiktigt som möjligt så att inte all luft går ur äggvitorna.
9. Häll över smeten i den smorda formen och grädda i 20 minuter.
10. Låt kakan svalna i 15 minuter innan du skär runt kanterna och lossar formen. Kakan är ganska bräcklig när den är varm, så låt den svalna helt innan du gör något med den.
11. När kakan är kall, kan du vända den upp och ner på en serveringstallrik.

Så gör du glasyren
1. Smält chokladen, med grädde och smör i ett vattenbad.
2. Låt glasyren stå lite innan du brer den över kakan.
3. Garnera tårtan med kokos eller bär.

Näringsinnehållet i 100 gram tårta med glasyr
Kolhydrater: ca 15 gram
Fett: ca 45 gram
Proteiner: ca 9 gram
Energi: cirka 500 kalorier

Accu-Chek Instant

Lycka till med bakningen!

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare