Mat och recept

Gott till påsk

gelegodis med frukt

Påsk, en härlig högtid som signalerar att våren är på intågandet. Förmodligen vankas en eller fler fikastunder mot en solig klippvägg, eller invigning av uteplatsen, kanske också får vi turen att leta påskägg. Lite tufft för en diabetiker, jag vet. Här kommer därför fikatips och recept på gottis till påskägget för både barn och vuxna, diabetiker eller inte.

Frukt- och bärhjärtan till påskägget

Det här receptet är ett bra alternativ till söta gelegodisar och fungerar med nästan vilken frukt eller vilket bär som helst. Jag har en dotter som är galen i mango, så vi provade det. Nästa gång ska jag testa hallon.

Ingredienser:
Mango
Citron
Ev agavesirap
Gelatin

  • Skala en mango och ta bort all frukt från kärnan, eller använd fryst mango. Lägg mangon i mixen och mixa till en puré.
  • Passera purén genom en sil så den blir slät och fin.
  • Lägg purén i en kastrull, tillsätt 2-3msk citronsaft och vid behov lite, lite agavesirap. Smaka av.
  • Tillsätt gelatin enligt anvisningarna på förpackningen. Koka upp under omrörning.
  • Häll smeten i iskuber, gärna i form av djur eller hjärtan.
  • Låt stå i rumstemperatur tills det stelnat.

Vid beräkning av insulinbehov: gelatin innehåller ungefär 13g socker/ 100g, mango ungefär 14g/100g, agave 68g/100g, så ta bara pyttelite eller uteslut.

påskägg

Påskiga mandelägg

Ingredienser:
2 äggvitor
3 dl mandelmjöl
ca 4 msk sukrin melis, Nicks eller annat sötningsmedel
2–3 droppar bittermandelarom
60 gram mörk choklad, utan tillsatt socker

  • För att göra själva mandelmassan/smeten, blanda mandelmjöl med sukrin melis och ett par droppar av bittermandelaromen. Bittermandelarom förstärker mandelsmaken men är, till skillnad från den vanliga bittermandeln, inte giftig.
  • Rör därefter ner ner äggvitorna i blandningen.
  • Om degen blir för lös, blanda försiktigt ner mer mandelmjöl, tills du får en deg.
  • Forma till små ägg eller andra figurer.
  • Smält chokladen i vattenbad. Doppa bitarna försiktigt i detta, jag brukar ta två skedar till hjälp. Låt stelna.
  • Bonus: Linda äggen i färgglatt folie och lägg i påskägget
äppelpaj

Påskens absolut godaste äppelpaj

Det finns absolut inget som går upp mot en varm nybakad paj i solen. Eller framför brasan i stugan. Eller bara rakt upp och ner, vi behöver egentligen bara pajen.

Jag har bytt vetemjölet mot mandelmjöl, då det innehåller mer protein och mindre kolhydrater än vanligt vetemjöl, ungefär 10g kolhydrater/100g men det kan variera mellan varumärken. Glöm inte att kolla på paketet.

Ingredienser:
50g smör, rumsvarmt
1 dl kokosflingor
1,5 dl mandelmjöl
2 msk sötströ av något slag
0,5 tsk vaniljpulver
ev mandelspån
ev hasselnötter
ca 3 st äpplen
1 tsk kanel
knappt 1 msk sötströ

  • Värm ugnen till 200 grader
  • Skär smöret i små bitar och lägg i bunke
  • Tillsätt koksflingor, sötströ, mandelmjöl och vaniljpulver
  • Rör ihop till en smulig deg, tillsätt mer mandelmjöl vid behov
  • Skala och skär äpplen i bitar, lägg i en form
  • Strö över kanel och sötströ
  • Fördela degen på äppelbitarna
  • Om man vill: addera mandelspån och hackade hasselnötter ovanpå
  • Grädda i ugnen i ca 20 minuter eller tills pajen fått fin färg
  • Servera med Nicks gammaldagsvaniljglass eller en klick osötad grädde

Pajen håller i kylskåp i ca 5 dagar, över hela påskhelgen alltså!