Stories och livet

En positiv upplevelse vid den årliga läkarkontrollen

Publicerad för första gången: 30.05.24
En positiv upplevelse vid den årliga läkarkontrollen Illustrations foto: Getty images.

Nyligen var jag på min årliga diabeteskontroll hos läkaren på sjukhuset. Min erfarenhet av läkare när det gäller diabetesbehandling är varierande. Tyvärr har jag upplevt att många läkare inte har särskilt goda kunskaper om diabetes. Den här gången blev jag dock väldigt positivt överraskad!

Förra gången jag gick på min årliga kontroll på det här sjukhuset minns jag att läkaren bara fokuserade på diabeteskomplikationerna och hur allvarlig sjukdomen är. Detta trots att jag hade fina testvärden och har min diabetes under god kontroll. Jag minns att detta inte var en bra upplevelse och att jag bad om att få träffa en annan läkare nästa gång.

Accu-Chek Instant

Det är nu några år sedan jag senast besökte detta sjukhus eftersom jag har bott någon annanstans i några år. Jag var därför väldigt spänd över upplevelsen denna gång.

Har träffat läkare med stora kunskapsluckor

Jag har haft många bra erfarenheter av läkare och sjukvårdspersonal i allmänhet, men också en del dåliga. En upplevelse jag har färskt i minnet är något som min husläkare frågade om när jag hade en tid hos honom för något som inte var relaterat till diabetes. Ändå började min läkare fråga lite om min diabetes och han undrade om jag någonsin hade haft känningar. Då kände jag att jag bara blev trött och orkade inte prata mer med honom om det här. Det var inte heller därför jag var där.

Visst är det positivt att läkaren var intresserad och nyfiken, men när det finns så stora kunskapsluckor om diabetes kände jag att jag inte orkade börja föreläsa för honom om just det.

Jag förstår att husläkare inte har diabetes som specialistområde och att de måste veta lite om allt. Ändå tycker jag att det kan vara chockerande hur lite kunskap vissa människor har om väldigt grundläggande saker om diabetes.

Vid min årliga kontroll på ett annat sjukhus minns jag också att jag träffade en läkare på diabetespolikliniken. Då hade jag lite problem med min diabetes och diskuterade detta med läkaren. Det slutade med att jag blev väldigt upprörd, grät och tyckte att det här var svårt att prata om. Läkaren blev avskräckt av min reaktion och sprang för att hämta en diabetessköterska. Lyckligtvis hanterade hon detta väldigt bra och är förmodligen van vid sådana reaktioner från diabetespatienter.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

LÄS ÄVEN: BANTNINGSPILLER VAR LÖSNINGEN PÅ MITT VIKTPROBLEM

Äntligen en positiv upplevelse vid den årliga kontrollen

Men tillbaka till den årliga kontrollen med läkaren. Jag var som sagt spänd inför vad som väntade, och måste erkänna att jag gick in med en viss skepsis. Det skulle visa sig vara helt onödigt. Här träffade jag en otroligt trevlig och duktig läkare. Han gjorde alla rutinundersökningar och ställde relevanta frågor till mig om min diabetes och allmänna hälsa.

Något jag också blev positivt överraskad över var att han var så uppdaterad och intresserad av behandlingsutrustning inom diabetes. Han frågade vilken typ av utrustning jag använde och när jag berättade vad jag hade sa han att han ville att jag skulle få den senaste versionen av den. Det slutade med en ny insulinpump och ett erbjudande om att byta till en annan kontinuerlig blodsockermätare om jag inte skulle vara nöjd med den jag har. Men det är jag, så jag vill inte byta ut den.

Sammantaget hade jag en mycket positiv upplevelse vid den årliga kontrollen hos denna läkaren och vet att jag inte behöver oroa mig för nästa gång.

LÄS ÄVEN: DET HÅRDA JOBBET BAKOM ETT PERFEKT LÅNGTIDSBLODSOCKER

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare