Stories och livet

Diabetiker på ett annat språk

Publicerad för första gången: 27.02.17 | Senast redigerad: 01.03.17
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

Om Sverige generellt är strukturerat kring mat och mattider, så är det inget mot en vad en svensk folkhögskola är. I höstas började jag plugga journalistik på Kaggeholms folkhögskola, som ligger utanför Stockholm. Här får vi frukost varje dag kl.8.00, fika kl. 10.00 och lunch kl.12.00. Middag får man laga själv om man vill ha någon och efter en termin på skolan känns det nästan konstigt att bestämma middagstid efter sin egen magkänsla. Det är helt enkelt ett väldigt strukturerat matliv jag har här ute på landet.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Om min diabetes gillar det? Oh ja!
Jag vet utantill hur mycket insulin jag ska ta till frukosten. Det funkar som det ska. Samma visa vid lunchen som innehåller i princip samma mängd kolhydrater varje dag även om tallriken ser lite olika ut. Så ser mitt matliv ut i trygga, välplanerade och strukturerade Sverige.
Annat var det förra året.

Jag bodde i England tillsammans med ett missionsteam. Mer om vad jag gjorde där går att läsa i mitt tidigare inlägg. Vi var 30 personer från olika länder världen över, samlade i en villa i centrala London. Det var mycket som jag fick lära mig att anpassa mig till. Bland annat matrutinerna. Någon typisk engelsk mat var det inte, utan mer en blandning av alla världens kulturer i någon mix som inte alltid blev så uppskattad. Frukosten åt jag visserligen samma tid varje dag, men de andra mattiderna varierade. Det svåraste var att ta rätt mängd insulin till måltiderna. Plötsligt kändes en svensk välbalanserad kost som något väldigt lyxigt.


Foto: Moa Tärneskog – Ett paket från mamma efter att hon fått höra om maten vi åt

I London fick vi mjölk och söta flingor till frukost. Som diabetiker insåg jag snart att det inte gick att äta för mitt blodsocker. Tillräckligt många skyhöga värden och kroppen mådde inte längre så bra. Jag letade upp naturell yoghurt och en müssli med mindre socker, som jag köpte med mig varje gång jag passerade en mataffär. Teamet tänkte mer på smidighet än hälsa när det gällde mat och vår dagliga lunch bestod därför av wraps med knapert innehåll.


Foto: Moa Tärneskog

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Jag gjorde några gånger tabben att ta insulin innan jag gick in i köket för att äta middag. Någonstans satt det så inpräntat i mig att en middag alltid innehåller potatis, pasta eller ris; alltså kolhydrater. Så var inte alltid fallet i London och jag fick komplettera med kex eller en havre-bar som jag hade i eget skafferi.

Andra kulturer kan även ha andra tidsperspektiv. Jag minns en morgon när vi var i Puerto Rico med teamet. Vi skulle på en båtutflykt och morgonen blev stressig. Någon frukost serverades inte. Min ledare kom fram och sa att han tänkt på mig och lovade att ”snart ska vi se till att få i oss frukost”. Det dröjde ett par timmar till innan vi till slut kommit fram dit vi skulle och jag hade en skinkmacka i min hand. Ett snart i Sverige betyder oftast något kortare tid än i vissa andra länder. Så även om det ska bli mat snart, kan det vara bra att ha med något eget litet att äta och att aldrig ta insulin innan maten står framför dig på bordet.

Jag planerade det som gick och tänkte alltid igenom vad jag behövde för dagen. Här har jag en lista på saker som har varit viktiga för mig och som förhoppningsvis kan hjälpa dig att få en så bra utlandsvistelse som möjligt tillsammans med din diabetes.

  • Ha alltid med diabetesgrejerna var du än går.
  • Ha alltid druvsocker nära till hands.
  • Köp på dig mer druvsocker (eller annat blodsockerhöjande) än vad du tror du behöver. Ibland kan det vara svårt att få tag på när det verkligen behövs.
  • Ha ett lager med Digestive-kex eller havre-bars hemma. Du kan behöva äta extra kolhydrater när något inte gått som planerat.
  • Ha med extra mätare, teststickor och en ny sensor när du vet att du ska vara borta från ”hemmet” en hel dag.
  • Ta med mer insulin än vad du förväntar dig göra av med om du ska vara utomlands en längre period.
  • Ha alltid med en frukt i väskan.
  • Tänk noga igenom vad dagen kommer kunna innehålla varje morgon, så du vet vad du behöver ta med dig och vad du kan lämna hemma.
  • Räkna inte med att andra kulturer har samma matvanor som du. Middag kan någonstans serveras kl. 22 och innehålla helt andra mängder kolhydrater än du är van vid. Då är det bra att ha med en mindre matsäck att äta emellan.
  • Låt inte diabetesen styra dina äventyr, utan var istället alltid förberedd på att vad som helst kan hända!

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare