Träning och hälsa

Del 2 – Under aktivitet

Publicerad för första gången: 03.07.17 | Senast redigerad: 02.07.17
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

Dagen för tävling.

Accu-Chek Mobile

Jag står i startområdet och är uppvärmd, redo att köra. Har precis druckit en energidryck. Det spritter i kroppen, musklerna känns varma och taggade.

Stretchar handleder, ljumskar och armarna får sig några extra snurr som är bra för axlarna.

Nervositeten gör mig oerhört glad och snackig. Jag studsar runt och pratar med alla. All träning och förberedelser ska visa hur bra jag är jämfört med andra tävlande.

Starten går och vi sticker iväg. Med 5 km mellanrum tar jag energigel samtidigt som jag springer. Jag har ett bälte runt magen med 4-5 energigel, minst en extra.

Där har jag även saltpiller som jag tar mot kramp. Jag får en känsla av att något rinner under skinnet på vaderna innan den slår till. Jag tuggar på ett saltpiller, munnen fylls av salt och saliven strömmar till, det är äckligt men hjälper. Ibland hinner jag ta pillret i tid så krampen inte slår till. Det har den gjort några gånger och det kan bli svårt att springa. Jag försöker ändra löpstil för att bli av med krampen.

Accu-Chek Mobile

Ibland låser den både vader och lår när jag dyker i för en sträcka simning. Samtidigt som jag simmar med bara armarna stretchar jag ut krampen. Är simningen tillräckligt lång hinner jag bli av med krampen.

Jag vet ungefär hur mycket energi jag behöver och kontrollerar sällan blodsockret under mina tävlingar. På träning tar jag ibland pauser för att kontrollera blodsockret.

Ibland har jag en vätskeblåsa på ryggen med stark sportdryck. Jag brukar blanda den 4 gånger starkare så jag får bra med energi men inte behöver dricka så mycket volym. Sportdrycken har även salt och mineraler som jag behöver tillföra när jag svettas under långvarig aktivitet.

Jag känner när jag är på väg att bli låg och tar extra energi. Jag resonerar att det är farligt för mig om jag blir låg när jag åker skridskor i 4 timmar, simmar i 9 timmar, springer i 25 timmar, cyklar i 13 timmar eller klättrar i 1 timme. Om jag är låg måste jag i värsta fall avbryta. Att vara lite hög går över.

Efter målgång byter jag kläder, tar blodsocker och äter långsamma kolhydrater för att få substans i magen.

Läs förra inlägget: Del 1 – Före idrott.
Nästa inlägg: Del 3 – Efter aktivitet.

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile