Träning och hälsa

Del 1 – Före idrott

Publicerad för första gången: 30.06.17 | Senast redigerad: 04.07.17
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

Jag börjar och avslutar dagen på liknande sätt jämnt. Tråkigt? Nej! Det blir enklare och mer förutsägbart. Liknande mat, ungefär samma mängd insulin och jag är redo att möta dagen med vad som än kommer.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Om jag ska köra ett distanspass på långfärdsskridskor och laddar med dubbel portion gröt, en gnutta mer snabbt insulin och kroppen är redo.

Jag planerar intag av energi på samma sätt som klädval inför aktiviteter. Kallt ute, mer kläder, mer mat och dricka som spetsas med sportdryck. Varmt eller träning inomhus så blir det mindre utrustning. Behöver oftast bara ha med dextrosol, men när det är planerat långa pass åker sportdryck, energigel och bars med.

Alla mina vänner vet att jag har diabetes och kan assistera mig om så behövs. En del kontrollerar så att jag är ok, speciellt när vi håller på med längre aktiviteter. Klättra, springa, cykla, skridskor, gymma blir många gånger 4h plus. Även vännerna behöver extra intag av energi och vi pratar om vad som funkar för varandra och hur de förbereder sig.

Jag konsumerar mindre snabba kolhydrater än tidigare vilket inte ger de stora svängningarna i blodsockret. Det har gett den positiva sidoeffekten att jag bättre känner av mitt blodsocker. Innan tävling kan det vara massa hormoner, glädjekänslor och adrenalin. Jag försöker kontrollera blodsockret lite extra och kompensera för att inte vara för låg. Jag måste ligga över 10 mmol/L för att inte behöva äta inom 30 min efter start.

Ibland kan det bli snabba puckar och jag slänger i mig något snabbt. Oftast går det bra men det har såklart blivit för dålig uppladdning vid något enstaka tillfälle. Jag lär så länge jag lever.

Accu-Chek Instant

När jag ska tävla mer än 2 timmar går det åt väldigt mycket energi. Jag brukar då ta halva mängden långsamt insulin och det fungerar jättebra för mig.

Läs andra inlägget: Del 2 – Under aktivitet

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile