Stories och livet

Att alltid komma tvåa

Publicerad för första gången: 27.03.17 | Senast redigerad: 26.05.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Karolina, skriver om att alltid komma tvåa Foto: Privat

Livet som en typ 2 diabetiker är inte lätt. I synnerhet när man är en 24 årig tjej som drabbats av en diabetes som kopplas ihop med fetma och ålder. Ingen kunde riktigt förklara varför jag som ung drabbades av diabetes typ 2 förutom att det ligger i mina gener. När jag fick diagnosen var jag varken gammal eller överviktig.

Det finns många fördomar som typ 2 diabetiker får utstå, speciellt att vi alla har orsakat detta själva. Vilket stämmer i de flesta fallen, den största delen av typ 2 diabetiker lider av någon sorts övervikt. Men när man som en aktiv ung tjej får höra att man måste ha levt livet fel så gör det ont.

Accu-Chek Instant

Typ 2 diabetes utgör den störta delen av diabetiker. Vi är många vilket betyder att vi kan behandlas på så många olika vis, vissa klarar sig med en bra kost, andra med tabletter. Sen har vi en viss del, en minoritet som har samma behandling som typ 1 diabetiker.

Jag är en av dem! Men måste man alltid komme tvåa?

LÄS ÄVEN: Typ 2-diabetes kan starta mer än 20 år innan diagnosen ställs

Min typ 2 diagnos har gjort mig starkare

Min diabetes skiljer sig inte så mycket ifrån en annan insulinbehandlad diabetikers. Ja! Jag är en typ 2 diabetiker, jag har fortfarande en viss del insulinproduktion kvar. Men den försvinner sakta men säkert. Jag måste konstant hålla koll på mitt blodsocker så det inte blir för lågt eller så det inte blir för högt. Dosera insulin efter det jag äter, misslyckas jag så måste jag antingen korrigera med mer insulin eller äta något sött.

Mycket kring typ 2 diabetes handlar om vad man får äta och inte äta och det skiljer sig väldigt mycket beroende på hur man som typ 2 diabetiker är behandlad. Är man som jag insulinbehandlad så är allt tillåtet, men får helt enkelt lära sig hur kroppen reagerar på olika maträtter.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Det är inget som säger att man måste sluta leva efter sin diagnos. Att drabbas utav diabetes är inget någon önskar sig, men min typ 2 diagnos har gjort mig starkare.

Att alltid komma tvåa är att veta att man kan göra bättre!

LÄS ÄVEN: Vikten av att hålla vikten vid typ 2-diabetes

Läs om våra Accu-Chek-produkter här.

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare