Stories och livet

Välkommen till vårt nya bloggforum www.livetochdiabetes.se

Publicerad för första gången: 08.02.16 | Senast redigerad: 11.02.16
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

Välkommen till www.livetochdiabetes.se, en naturlig mötesplats online för oss alla som lever med diabetes – vår egen eller någon annans. Här kommer vi att kunna ta del av berättelser och erfarenheter från andra med diabetes i sina liv, dela med oss till varandra, få tips kring träning och hälsa, hitta goda recept, bidra med kunskap till samhället och en hel del annat.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

När jag för snart 27 år sen, som 16-åring efter en tid accepterat att min diabetes kommit som en objuden gäst för att stanna bestämde jag mig för att ta upp ”kampen”, lära mig allt om sjukdomen och samtidigt inte låta den få begränsa mitt liv och min framtid mer än nödvändigt.

“Att aldrig kunna slappna av helt”
Det var inte roligt att helt plötsligt behöva ta sprutor, kolla blodsockret och att dessutom parera oväntade höga och låga blodsockervärden med risk för medvetslöshet och framtida senkomplikationer.
Det var inte roligt att vara annorlunda än alla andra, att behöva planera allt ifrån måltider till vardagsaktiviteter, träning, sovmorgnar, fester och övernattningar. Att aldrig kunna slappna av helt, att aldrig kunna ta semester från diabetesen. Att inte ha någon nära som oavsett hur mycket de försökte kunde förstå exakt hur det var.

Andra i samma situation
På sjukhuset sa de att jag skulle vara glad att jag fick diabetes då och inte tidigare, eftersom forskningen går framåt och hjälpmedlen blir allt bättre. Blodsockret kunde jag testa själv hemma och det fanns måltidsinsulin som jag kunde ta 30 min innan maten istället för som tidigare endast långverkande insulin med mer svårkontrollerat blodsocker.
Min första blodsockermätare köpte jag för 550 kr, den krävde 20 mikroliter blod (33 ggr mer än den mätare som jag använder idag) och att få ett testresultat tog 2 minuter. Det är lite skillnad mot dagens tekniska möjligheter, även om många av utmaningarna kring diabetesen finns kvar och forskningen inte gått så fort fram som jag hoppades på då, 1989.
På den tiden var det inte lika enkelt att hitta information som det är idag och det var inte heller lätt att få kontakt med andra i samma situation för att utbyta tankar och erfarenheter, att hitta andra som jag kunde få styrka ifrån och som jag kanske kunde stötta i vardagens alla utmaningar som diabetesen för med sig…

“En helt ny värld öppnade sig”
Det var först när jag flyttat hemifrån, pluggat till sjukgymnast, gift mig och fött mitt andra barn som en helt ny värld öppnade sig för mig – genom internet. Där skapade jag en mailinglista för personer med diabetes som jag rekryterade via olika kanaler på nätet. Vi blev över 100 medlemmar och kunde genom listan smidigt utbyta erfarenheter, tankar och tips genom att skriva till en mailadress som nådde alla.
I dag, 17 år senare, i takt med att olika nya sociala medier utvecklats finns mailinglistan inte längre kvar, men många därifrån har blivit mina vänner för livet. Vi har en viktig sak gemensam – den kroniska sjukdom vi bär på. En sjukdom som följer oss 24 timmar om dygnet årets alla dagar, och som har sina olika utmaningar, som ibland lever sitt eget liv och som så länge vi själva hanterar den ÄR osynlig för andra.

Jag hoppas att www.livetochdiabetes.se kommer att bidra till gemenskap, kunskap och göra livet med diabetes lite mindre begränsat, fram till den dagen då diabetes kan botas. Det är med glädje som jag tillsammans med Roche Diabetes Care lanserar denna mötesplats för oss alla som lever med diabetes – sin egen eller någon annans ☺

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

UnknownFoto: Ofelia Eskilsson

 

Följ oss gärna på vår Facebook-sida Livet och Diabetes och gilla gärna sidan så missar du inga uppdateringar.

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare