Mat och recept

Sockerfri påsk x 3 recept

1. Blodsockersnäll kexchoklad

Ingen påsk utan kexchoklad! Dessa sockerfria kexstavar är inspirerade av traditionell kexchoklad. Lite beroende på vilken typ av sockerfri choklad du doppar kexen i, hamnar du någonstans runt 4 gram kolhydrater per kex.

Du behöver:
Ger cirka 48 stavar

  • 2 ägg
  • 4 dl lättmjölk
  • 1,5 dl fullkornsvetemjöl
  • 1,5 dl grahamsmjöl
  • 4 msk sukrin
  • Några droppar vaniljessens
  • 1 dl lättkokta havregryn
  • 200 gram sockerfri choklad

Gör så här:
Vispa ihop äggen med lite mjölk. Tillsätt de torra ingredienserna och rör sedan ner resten av mjölken.
Smeten ska stekas i våffeljärn till åtta välgräddade våfflor.
Smält chokladen över ett vattenbad.
Dela varje våffla i sex stavar. Doppa eller pensla stavarna med choklad.
Förvaras kallt i en försluten behållare.


Längst bak i bilden ser du kexchoklad. Foto: Desiree Andersen

2. Sockerfri marsipan

Marsipan hör lika mycket till påsken som till julen. Dessa kulor innehåller bara lite fett och endast 24 gram kolhydrater per 100 gram.

Du behöver:

  • 100 gram fettreducerat mandelmjöl
  • 40 gram sukrin
  • 2 äggvitor
  • 1-3 droppar mandelessens
  • Topping av mörk choklad, cirka 20 gram

Gör så här:
Blanda sukrin, mandelmjöl, äggvitor och mandelessens. 

Smaka på marsipanen då och då medan du knådar ihop den, och tillsätt mer mandelmjöl eller sukrin efterhand beroende på hur söt du vill ha den.

 Låt degen vila i cirka 15 minuter. Dela den därefter i 12 jämnstora bitar och forma dem till kulor.

Doppa marsipankulorna i chokladen. Låt marsipankulorna svalna.


Marsipankulor. Foto: Desiree Andersen

3. Praliner med smak av choklad och lakrits

Enklare än så här blir det inte att göra hemgjord konfekt! Om du inte tycker om kombinationen av choklad och lakrits, kan du byta ut lakritspulvret mot kakao. Hela receptet innehåller endast 25 gram kolhydrater.

Du behöver:

  • 100 gram sockerfri choklad
  • 1 msk kakao eller 2 msk lakritspulver
  • 2 msk kokosolja eller annan olja
  • 1 liten avokado (mycket mogen)

Gör så här:
Mosa avokadon med en stavmixer eller mixer. Det är viktigt att det inte blir några klumpar kvar. Tillsätt smält kokosolja och kakao/lakritspulver. Mixa till en slät massa.

Tillsätt smält choklad och mixa tills massan är helt jämn. Låt massan stå i kylskåpet i 30 minuter. Rör gärna runt i massan om du hinner.

Forma massan till små kulor och sätt in dem i kylskåpet i ytterligare 30 minuter. Rulla kulorna en gång till. Pressa ihop dem väl så att de blir riktigt kompakta!

Kulorna kan gärna rullas i kakao, lakritspulver eller hallonpulver.

Förvaras i kylskåpet tills de ska serveras.