Stories och livet

Sex och diabetes – varför pratar vi inte om det?

Publicerad för första gången: 04.08.16 | Senast redigerad: 05.04.18
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

Jag tog mod till mig och frågade min diabetesläkare “hur ofta frågar du patienter om deras sexliv vid det årliga läkarbesöket”? Det blev alldeles tyst i luren.

Accu-Chek Mobile

Min blogg brukar handla om diabetes typ 1 och långdistansidrott. Men ibland tar jag upp andra ämnen. Vet ni vad en diabetiker typ 1 alltid vill ha? Jo vi vill ha sex, jämnt, inte vilket sex som helst, utan blodsockervärdet 6,0!

Jag har en killkompis med typ 1 som skulle på dejt med en diabetessjuksköterska. När de skulle ha andra dejten sa jag till honom “säg till henne att hon väl förstår att du vill ha sex ikväll, helst hela tiden” Han tittade förskräckt på mig och sa att det hade han inte tänkt, de kände ju knappt varandra. Jo, sa jag och flinade, du vill ju ha 6,0 i bs…

Mörkertalet i hur diabetes typ 1 påverkar sexlivet är enormt. Jag minns att min sköterska sa när jag debuterade att jag skulle höra av mig om jag fick problem. Ingen har någonsin följt upp den frågan som jag fick för 5.5 år sen…

Ämnet är ju så klart jättekänsligt och ofta jobbigt för patienten att ta upp, än mer för yngre personer – inte minst tonåringar. Sviktande ” förmåga” hos män hänger ofta ihop med ett högt hba1c. Frågan är dels hur detta ska uppmärksammas för patienten så hen tar informationen till sig, dels vad det finns för förebyggade hjälpmedel och dels vad det finns för hjälp att få om problemet finns där.
I förebyggande syfte tänker jag på rätten till CGM, rätten till pump och andra hjälpmedel som kan hjälpa till att sänka hba1c.

Om problemet väl finns där, hur kan vården hjälpa till med att skriva ut recept? Förutom mer kända tabletter som är blå till färgen finns det även andra tabletter (som inte är blå). Min läkare upplyste mig om att dessa som tydligen har samma beståndsdelar som de blå betydligt mer kända piller men är mycket billigare. Det finns även en spruta som kostar 136 kr styck.

Accu-Chek Instant

Hur ska då de personer som behöver få hjälp få det? Mitt tips är att vi som vågar fråga påminner vården om att både sköterskor och framförallt läkare att de bör göra sitt jobb och fråga sina patienter om denna känsliga fråga. Det torde ju rimligtvis vara lättare att svara på frågan om man får den ställd till dig än att ta upp den själv? Ett annat råd är att ta upp frågan på förhand inför sitt läkarbesök tex via mail vilket förhoppningsvis leder till att läkaren själv tar upp det på årskontrollen.

 

https://vimeo.com/263297054

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile